Home » 10 svakodnevnih namirnica koje imaju najmanje kalorija
Ishrana i zdravlje

10 svakodnevnih namirnica koje imaju najmanje kalorija

Kada se radi o gubitku kilograma, jedan od ključnih faktora je unos kalorija. Iako nije preporučljivo da se previše fokusirate samo na kalorije, jer vašem tijelu trebaju hranjive tvari, važno je znati koje namirnice su manje kalorične kako biste ih mogli uključiti u svoju prehranu. U nastavku su navedene 10 namirnica koje imaju najmanje kalorija.

Krastavci – Ova osvježavajuća povrtna namirnica sadrži samo 16 kalorija po 100 grama. Također su bogati vodom i vitaminom K, te su odlični za hidrataciju tijela.

Zelena salata – Osim što su bogate vlaknima, zelene salate sadrže samo 15-20 kalorija po šalici, ovisno o vrsti. One su također bogate vitaminima i mineralima, te su idealne za dodavanje u obroke.

Paprike – Paprike sadrže samo 30 kalorija po 100 grama i bogate su antioksidansima, vitaminom C i A. One su također odličan izvor vlakana.

Tikvice – Ova zeleno povrće ima samo 17 kalorija po 100 grama. Također su bogate vlaknima, vitaminom C i A, te su odlične za poboljšanje probave.

Kupus – Kupus je bogat vlaknima, vitaminom C i K, a sadrži samo 25 kalorija po 100 grama. Kupus je također poznat po svojim antikancerogenim svojstvima.

Brokula – Brokula sadrži samo 34 kalorije po 100 grama, a bogata je vlaknima, vitaminom C i A, kalcijem i željezom. Također je poznata po svojim antioksidativnim svojstvima.

Jagode – Ove slatke bobice imaju samo 33 kalorije po 100 grama i bogate su antioksidansima, vitaminom C i vlaknima. Također su odlične za zdravlje srca.

Limun – Iako nije tipična namirnica, limun je bogat vitaminom C i sadrži samo 29 kalorija po 100 grama. Limun je također poznat po svom alkalizirajućem učinku na tijelo.

Grašak – Grašak sadrži samo 81 kaloriju po šalici i bogat je vlaknima, proteinima i vitaminom C. Također je odličan izvor željeza i kalcija.

Špinat – Špinat sadrži samo 23 kalorije po 100 grama i bogat je vitaminom A, K, C i vlaknima. Također je odličan izvor željeza i kalcija. Špinat je također poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i sposobnosti smanjenja upala u tijelu.

Važno je napomenuti da, iako su ove namirnice manje kalorične, one su i dalje važan dio uravnotežene prehrane. Nemojte se oslanjati samo na ove namirnice, već uključite i druge namirnice koje su bogate hranjivim tvarima, poput voća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica i proteina.

Također, važno je obratiti pažnju na veličinu porcija. Čak i manje kalorične namirnice će se nakupiti u kalorijskom unosu ako ih konzumirate u velikim količinama. Uvijek pratite preporučene porcije za određenu namirnicu.

Uz dodavanje ovih manje kaloričnih namirnica u vašu prehranu, važno je i redovito vježbati kako biste sagorjeli višak kalorija i održali zdravu tjelesnu težinu. Također, posavjetujte se sa stručnjakom za prehranu kako biste osigurali da unosite sve potrebne hranjive tvari u vašu prehranu i pratite zdrav način života.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!