Home » 5 savjeta nutricioniste za svakodnevnu ishranu
Ishrana i zdravlje

5 savjeta nutricioniste za svakodnevnu ishranu

Dobra ishrana je ključni faktor za održavanje zdravog i aktivnog načina života. Nutricionisti preporučuju da jedemo raznoliku hranu, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine i zdrave masti. Ovdje su pet savjeta nutricionista za svakodnevnu ishranu:

Jedite više voća i povrća

Voće i povrće su bogati nutrijentima, vitaminima i vlaknima. Nutricionisti preporučuju da jedemo najmanje pet porcija voća i povrća dnevno. To može uključivati ​​sve, od svježeg voća do salata od povrća i zelenog lisnatog povrća. Jednostavan način da povećate unos voća i povrća u svoju prehranu je da u svakom obroku uključite bar jednu porciju.

Odaberite cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice su bogate vlaknima, proteinima i esencijalnim hranjivim sastojcima. Umjesto bijelog kruha, tjestenine i riže, pokušajte odabrati cjelovite žitarice kao što su smeđa riža, ječam, kvinoja i zobene pahuljice. Cjelovite žitarice će vam pružiti više energije i pomoći u održavanju razine šećera u krvi.

Jedite različite vrste proteina

Proteini su ključni za rast i održavanje mišića, a pomažu i u održavanju zdravog imunološkog sustava. Odaberite različite vrste proteina, uključujući meso, ribu, perad, jaja, mahunarke i orašaste plodove. Pokušajte ograničiti unos crvenog mesa i umjesto toga odaberite mršavije vrste proteina.

Ograničite unos šećera i zasićenih masti

Previše šećera i zasićenih masti može dovesti do pretilosti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Pokušajte ograničiti unos procesuirane hrane, brze hrane i gaziranih pića, koji su često bogati šećerima i zasićenim mastima. Umjesto toga, odaberite zdrave izvore proteina i masti, kao što su riba, piletina, orašasti plodovi i maslinovo ulje.

Hidratizirajte se

Voda je ključna za održavanje hidratacije i podržavanje normalnog funkcioniranja tijela. Nutricionisti preporučuju da pijete najmanje osam čaša vode dnevno, a još više ako ste fizički aktivni ili ako je vani vruće. Pokušajte izbjegavati zaslađene napitke i alkohol, koji mogu dovesti do dehidracije.

Osim ovih savjeta, važno je slušati svoje tijelo i paziti na svoje prehrambene potrebe. Neki ljudi možda imaju specifične prehrambene potrebe, kao što su alergije, intolerancije ili prehrambene restrikcije. U takvim slučajevima, posjet nutricionistu ili liječniku može biti koristan za dobivanje personaliziranih savjeta o prehrani.

Važno ne biti previše strogi prema sebi i uživati u hrani. Ponekad si dozvolite male nagrade i jedite ono što volite, ali uvijek pazite na uravnoteženu prehranu. Uz ovih pet savjeta i vašu vlastitu pažnju prema prehrani, možete održavati zdravu prehranu i uživati u ukusnoj hrani.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!