Home » Antikancerogene namirnice koje mogu usporiti ili izliječiti rak
Ishrana i zdravlje

Antikancerogene namirnice koje mogu usporiti ili izliječiti rak

Postoje mnoge namirnice koje se smatraju antikancerogenim zbog svojih hranjivih tvari koje mogu pomoći u sprečavanju i liječenju raka. To su namirnice koje mogu detoksicirati tijelo tako što eliminiraju mnoge kancerogene tvari, a mnoge od njih mogu usporiti, čak i spriječiti, sve razvojne faze raka.

Neke od najčešćih antikancerogenih namirnica

  • Brokula i drugo povrće iz porodice kupusa, poput cvjetače i kelja, bogati su sulforafanom, spojem koji može pomoći u borbi protiv kancerogenih stanica.
  • Borovnice i druge tamne bobice bogate su antocijaninima, spojevima koji imaju antioksidacijska i protuupalna svojstva i mogu pomoći u sprečavanju raka.
  • Kurkuma je začin koji sadrži kurkumin, spoj koji se povezuje s mnogim zdravstvenim prednostima. Kurkumin može pomoći u zaustavljanju rasta kancerogenih stanica i potaknuti njihovu smrt.
  • Češnjak i luk sadrže sumporne spojeve koji mogu pomoći u sprečavanju raka i potaknuti imunološki sustav.
  • Zeleni čaj bogat je katehinima, spojevima koji mogu pomoći u sprečavanju raka i smanjenju rizika od njegova ponovnog pojavljivanja.
  • Matovilac, špinat i drugo zeleno lisnato povrće bogati su hlorofilom, folnom kiselinom i drugim hranjivim tvarima koje mogu pomoći u sprečavanju raka i održavanju zdravlja stanica.
  • Losos, tuna i druge masne ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje mogu pomoći u smanjenju upala i rizika od raka.
  • Paradajz je bogat likopenom, spojem koji može pomoći u sprečavanju raka prostate, pluća, dojke i drugih vrsta raka.
  • Crni grah, leća i druge mahunarke bogate su vlaknima, proteinima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pomoći u sprečavanju raka i održavanju zdravlja crijeva.

Ove namirnice mogu biti dio uravnotežene prehrane koja je važna za održavanje zdravlja i smanjenje rizika od raka.  Međutim, važno je napomenuti da nema jedne namirnice koja može spriječiti rak, a izbjegavanje drugih namirnica ili pretjerivanje s konzumacijom antikancerogenih namirnica neće biti dovoljno za zaštitu od raka.

Važno je usvojiti cjelokupan zdrav način života koji uključuje zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, izbjegavanje pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!