Home » Aronija crna bobica koja ima velika ljekovita svojstva za naš organizam
Ishrana i zdravlje

Aronija crna bobica koja ima velika ljekovita svojstva za naš organizam

Aronija crna bobica je voće koje potječe iz Sjeverne Amerike, ali se danas uzgaja širom svijeta zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Također je poznata pod nazivima “sibirska borovnica”. Aronija ima tamno crvenu do ljubičasto-crnu boju i obično se koristi za proizvodnju sokova, džemova  i dodataka prehrani. Bogata je antioksidansima, vitaminom C i vlaknima, a studije su pokazale da može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, smanjenju upala, poboljšanju zdravlja probavnog sustava i jačanju imunološkog sustava.

Navest ćemo neke zdravstvene koristi aronije za naš organizam:

  • Snažan antioksidans: Aronija je izuzetno bogata antioksidansima, koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa koji može dovesti do različitih bolesti.
  • Jačanje imunološkog sistema: Aronija sadrži fitonutrijente koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od bolesti.
  • Poboljšanje zdravlja srca: Aronija je bogata flavonoidima koji mogu poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
  • Regulacija razine šećera u krvi: Aronija sadrži spojeve koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što može biti korisno za osobe koje pate od dijabetesa.
  • Poboljšanje zdravlja probavnog sistema: Aronija može pomoći u održavanju zdravlja probavnog sistema i smanjiti rizik od raznih probavnih problema poput zatvora.
  • Pomoć u smanjenju upale: Aronija sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu.
  • Poboljšanje zdravlja mozga: Aronija može poboljšati zdravlje mozga i kognitivne funkcije zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.
  • Smanjenje rizika od raka: Aronija sadrži spojeve koji imaju antikancerogena svojstva i mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka.
  • Poboljšanje zdravlja kože: Aronija sadrži vitamine i minerale koji su važni za zdravlje kože i mogu pomoći u održavanju mladolikog izgleda.
  • Smanjenje rizika od infekcija: Aronija može pomoći u smanjenju rizika od infekcija zahvaljujući svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.

Aronija se smatra superhranom zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi i nutricionističkih svojstava. Bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima, a istovremeno ima nisku razinu kalorija i masti. Osim toga, aronija poboljšava krvnu sliku i zbog toga se  često koristi u prehrani zbog svog izrazitog okusa i može se koristiti na različite načine.

 

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!