Home » Bademi: Bogat izvor vitamina i minerala za naše zdravlje
Zdrave namirnice

Bademi: Bogat izvor vitamina i minerala za naše zdravlje

Bademi su orašasti plodovi dobar izvor vitamina i minerala, bogati hranjivim materijama, koji potiču od biljke Prunus dulcis, koja je domaća biljka na Bliskom istoku i u dijelovima Azije. Popularni su zbog svog ukusa, teksture i hranjivih vrijednosti. Oni su posebno dobri izvor zdravih masti, uključujući mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Takođe sadrže proteine, vlakna, vitamine (poput vitamina E, vitamina B2 i vitamina B3), minerale (poput magnezijuma, mangana i bakra) i antioksidante.

Redovna konzumacija badema može biti korisna za zdravlje srca. Mononezasićene masti i polinezasićene masti u bademima mogu pomoći u smanjenju lošeg holesterola (LDL) i održavanju zdravog nivoa holesterola u krvi. Takođe, bademi su bogati vitaminom E i antioksidantima koji mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje srca.

Imaju nizak glikemijski indeks, što znači da imaju minimalan uticaj na nivo šećera u krvi. Ovo ih čini pogodnim izborom hrane za osobe sa dijabetesom ili one koji žele održavati stabilan nivo šećera u krvi. Bademi su bogati hranjivim materijama koje su korisne za zdravlje mozga. Vitamin E i antioksidanti prisutni u bademima mogu pomoći u zaštiti ćelija mozga od oksidativnog stresa. Hranljive materije u bademima mogu poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od određenih neurodegenerativnih bolesti.

Bogat su izvor minerala poput magnezijuma, kalcijuma i fosfora, koji su važni za zdravlje kostiju. Ovi minerali mogu pomoći u jačanju kostiju i održavanju njihove gustine. Iako su bademi hranljivi i korisni, treba ih konzumirati umjereno, jer su bogati kalorijama. Preporučuje se da se uključe u uravnoteženu ishranu kao dio raznovrsne ishrane.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!