Home » Bademovo mlijeko kao alternativa za kravlje mlijeko
Zdrave namirnice

Bademovo mlijeko kao alternativa za kravlje mlijeko

Bademovo mlijeko je veganska alternativa kravljem mlijeku i proizvodi se od badema i vode.

Badem je orašasti plod bogat hranjivim tvarima koji potječe iz Mediterana i Bliskog istoka, a danas se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta. Bademi se obično konzumiraju svježi, prženi, slani ili sirovi, a mogu se koristiti i u raznim receptima.

Bogati su vitaminima i mineralima, uključujući vitamin E, magnezij, kalcij i željezo. Također su bogati proteinima i zdravim masnim kiselinama, uključujući omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ove hranjive tvari mogu imati brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca, smanjenje rizika od dijabetesa, poticanje zdravlja mozga i poboljšanje zdravlja kože.

Veoma su bogati vlaknima, što može pomoći u reguliranju probave i smanjenju rizika od raznih zdravstvenih problema, uključujući pretilost, srčane bolesti i dijabetes.Badem je antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Kako se dobija bademovo mlijeko?

Bademi se namoče u vodu, a zatim se usitne i izmiješaju s vodom. Mješavina se zatim cijedi kroz gazu ili sito kako bi se odvojila pulpa od mlijeka.

Mlijeko ima kremastu teksturu i blagu orašastu aromu, a može se koristiti kao zamjena za kravlje mlijeko u širokom rasponu recepata.

Niskokalorično je u usporedbi s kravljim mlijekom i bogato je vitaminima i mineralima. Na primjer, sadrži više vitamina E, magnezija i željeza nego kravlje mlijeko. Također je bogato zdravim masnim kiselinama, što može imati pozitivan učinak na zdravlje srca i cirkulaciju.

Bademovo mlijeko je posebno korisno za vegane i osobe s intolerancijom na laktozu ili alergijama na mlijeko. Međutim, treba imati na umu da je bademovo mlijeko manje bogato proteinima od kravljeg mlijeka, pa bi vegani i osobe koje se oslanjaju na bademovo mlijeko trebale osigurati dovoljno proteina iz drugih izvora.

Također se preporučuje da provjerite sastav bademovog mlijeka koje kupujete u trgovini, jer neke marke mogu sadržavati dodtne šećere ili druge aditive.

Treba imati na umu da su bademi i drugi orašasti plodovi relativno visokokalorična hrana, pa bi se trebali konzumirati umjereno. Osobe koje su alergične na orašaste plodove trebale bi izbjegavati konzumiranje badema i drugih orašastih plodova.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!