Home » Beta-karoten: Ključni nutrijent za zdravlje očiju
Ishrana i zdravlje

Beta-karoten: Ključni nutrijent za zdravlje očiju

Beta-karoten je pigment koji se nalazi u nekim voćkama i povrću. On je pretvorbeni oblik vitamina A u tijelu. Beta-karoten djeluje kao antioksidans, što znači da pomaže neutralizirati slobodne radikale u tijelu. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice i DNA, što može dovesti do različitih bolesti.

Beta-karoten se može pretvoriti u tijelu u vitamin A, koji je važan za očuvanje zdravlja kože, vida, imunološkog sustava i normalnog rasta i razvoja.

Posebno je poznat po svojoj ulozi u očuvanju zdravlja očiju. Kao prekursor vitamina A, pomaže u održavanju vida, štiti mrežnicu od oštećenja i smanjuje rizik od određenih očnih bolesti poput makularne degeneracije i katarakte.

Beta-karoten također može pružiti podršku imunološkom sustavu. Vitamin A, koji se stvara iz beta-karotena, igra važnu ulogu u regulaciji imunološkog odgovora i održavanju zdravlja sluznica.

Izvori beta-karotena se nalaze u širokom rasponu namirnica, posebno u voću i povrću narančaste, crvene i žute boje. Neki dobri izvori uključuju mrkvu, slatki krumpir, bundevu, marelice, mango, papaju, špinat i kelj.

Važno je napomenuti da unos beta-karotena putem hrane obično nije povezan s nuspojavama, ali prekomjerni unos dodataka beta-karotena može dovesti do pretjerane pigmentacije kože, poznate kao karotenemija. Također, beta-karoten se bolje apsorbira iz hrane kada se konzumira s malo masnoće.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!