Home » Bezglutenska prehrana i pravi izbor namirnica za vaše zdravlje
Ishrana i zdravlje

Bezglutenska prehrana i pravi izbor namirnica za vaše zdravlje

Bezglutenska prehrana se sastoji od namirnica koje ne sadrže gluten, proteinsku tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i njihovim derivatima. Bezglutenska prehrana je neophodna za osobe koje boluju od celijakije, autoimune bolesti koja izaziva oštećenje tankog crijeva pri konzumaciji glutena. Simptomi mogu uključivati probavne smetnje, gubitak težine, anemiju, umor, kožne osipe i druge simptome. Dijagnoza se postavlja testiranjem krvi i biopsijom tankog crijeva. Također, mnogi ljudi bez celijakije preferiraju bezglutensku prehranu iz raznih razloga.

Neki primjeri bezglutenske hrane uključuju:

 • Prirodni neprerađeni proizvodi-svježe voće i povrće, meso, perad, riba, jaja, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke.
 • Bezglutenske žitarice i pseudožitarice-riža, kukuruz, heljda, quinoa, proso, amaranth.
 • Glutenske žitarice u bezglutenskoj formi-bezglutenski zob (obavezno certificiran kao bezglutenski zbog moguće kontaminacije).
 • Bezglutenski brašni i skrobovi-brašno od riže, kukuruzno brašno, brašno od heljde, brašno od krompira, tapioka, brašno od slanutka, kokosovo brašno.
 • Mliječni proizvodi-svježi sir, jogurt, maslac, tvrdi sirovi (provjeriti etiketu jer neki sirevi mogu sadržavati tragove glutena zbog kontaminacije).

Postoji nekoliko vrsta bezglutenskog brašna dostupnih na tržištu, a neke od najčešćih vrsta uključuju:

 • Brašno od riže: Dobiveno od mljevenja bijele ili smeđe riže. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim bezglutenskim brašnima.
 • Brašno od kukuruza: Napravljeno od mljevenog kukuruznog zrna. Može biti finije ili grublje teksture, ovisno o namjeni.
 • Brašno od krumpira: Napravljeno od sušenog krumpira i ima svijetlu teksturu. Može se koristiti za pečenje i pravljenje tijesta.
 • Brašno od tapioka: Napravljeno od korijena tapioka i ima neutralan okus. Dodaje laganu i pahuljastu teksturu jelima.
 • Brašno od heljde: Napravljeno od mljevenih sjemenki heljde. Ima orašasti okus i koristi se za pečenje kruha, kolača i keksa.
 • Brašno od kokosa: Napravljeno od sušenog i mljevenog mesa kokosa. Ima bogat okus i koristi se za pečenje slatkih i slanih jela.

Važno je napomenuti da prilikom kupovine bezglutenskih proizvoda treba provjeriti deklaraciju jer se gluten može nalaziti u mnogim prehrambenim proizvodima kao aditiv ili kontaminacija tijekom procesa proizvodnje. Također, uvijek se savjetujte s nutricionistom ili stručnjakom za prehranu pri planiranju bezglutenske prehrane kako biste osigurali uravnoteženu i zdravu prehranu.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!