Home » Bijeli čaj: Delikatan napitak za očuvanje mladosti i zdravlja kože
Ishrana i zdravlje

Bijeli čaj: Delikatan napitak za očuvanje mladosti i zdravlja kože

Bijeli čaj je vrsta čaja koja potječe iz Kine, a proizvodi se od neotvorenih pupoljaka i mladih listova čajevca (Camellia sinensis). Naziv “bijeli čaj” dolazi od svijetle boje pupoljaka koji su prekriveni srebrnastim dlačicama. Proces proizvodnje bijelog čaja razlikuje se od drugih vrsta čaja. Pupoljci i mladi listovi se pažljivo beru ručno, često u vrlo rano jutro, kako bi se osigurala njihova svježina. Nakon berbe, pupoljci se suše na suncu ili uz pomoć sušila na niskim temperaturama. Ova minimalna obrada omogućuje da bijeli čaj zadrži svoje prirodne sastojke i nježan okus.

Bijeli čaj ima blag i delikatan okus te svijetlu, bistrinu u šalici. Često se opisuje kao osvježavajući s notama cvijeta i voća. Sadrži manje kofeina u usporedbi s drugim vrstama čaja, ali bogat je antioksidansima koji su korisni za zdravlje. Osim svojeg okusa, bijeli čaj pripisuje se i nekim zdravstvenim prednostima. Antioksidansi prisutni u bijelom čaju mogu pomoći u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, jačanju imunološkog sustava i održavanju zdravlja kože. Također se smatra da bijeli čaj može imati blagotvoran učinak na smanjenje rizika od srčanih bolesti i poboljšanje općeg zdravlja.

Bijeli čaj možete pripremiti tako da prelijete vrućom vodom (oko 75-85°C) preko pupoljaka i listova te ostavite da se namakaju oko 2-3 minute. Vrijeme namakanja može varirati ovisno o preferencijama okusa. Budući da je bijeli čaj nježan, važno je paziti da voda nije previše vruća kako ne bi oštetila delikatne listove. Navest ćemo nekoliko zdravstvenih koristi bijelog čaja za naše zdravlje:

  • Antioksidansi: Bijeli čaj sadrži antioksidanse poput katehina, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali mogu oštetiti stanice i pridonijeti razvoju bolesti. Antioksidansi u bijelom čaju mogu pružiti zaštitu od oksidativnog stresa.
  • Zdravlje srca: Neke studije sugeriraju da redovita konzumacija bijelog čaja može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Antioksidansi u čaju mogu poboljšati zdravlje krvnih žila, smanjiti upalu i podržati zdrav krvni tlak.
  • Imunološki sustav: Bijeli čaj može pružiti podršku imunološkom sustavu zbog svojih antioksidativnih svojstava. Antioksidansi pomažu u jačanju imunološkog odgovora organizma te mogu pomoći u borbi protiv infekcija i bolesti.
  • Zdravlje kože: Antioksidansi u bijelom čaju mogu imati pozitivan učinak na zdravlje kože. Mogu pomoći u zaštiti od štetnih učinaka UV zračenja, smanjiti upalu kože i potaknuti obnovu stanica kože.

Također je važno naglasiti da individualni rezultati mogu varirati i da se zdravstvene dobrobiti najbolje postižu kao dio uravnotežene prehrane i zdravog načina života

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!