Home » Bijeli luk kao prirodan lijek za jačanje imuniteta
Zdrave namirnice

Bijeli luk kao prirodan lijek za jačanje imuniteta

Bijeli luk je prirodan lijek poznat po svojim brojnim zdravstvenim koristima zbog bogatstva nutritivnih spojeva koje sadrži. Bijeli luk ima imunostimulirajuća svojstva i može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Sadrži spojeve poput alicina, koji ima antimikrobna, antivirusna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija.

Također može imati povoljan učinak na srčano zdravlje. Neki istraživački radovi sugeriraju da redovita konzumacija bijelog luka može smanjiti razinu kolesterola i triglicerida u krvi, smanjiti krvni tlak i poboljšati protok krvi.

Bijeli luk je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala. Antioksidansi mogu pomoći u smanjenju upale, oksidativnog stresa i rizika od kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca. Sastojci u bijelom luku, kao što su sumporni spojevi, imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Ovo može biti korisno za ublažavanje simptoma upalnih stanja poput artritisa.

Bijeli luk može imati pozitivan učinak na probavu. Pomaže u stimulaciji probavnih enzima, poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih tvari te promicanju zdrave crijevne flore.

Alicin je jedan od glavnih spojeva u bijelom luku koji mu daje karakterističan okus i miris. On je također odgovoran za antimikrobna i antibakterijska svojstva bijelog luka. Dobar je izvor vitamina C, vitamina B6, vitamina B9 (folata), flavonoide, kao što su kvercetin, kemferol i izoramnetin, minerala mangana, bakra, kalcija, željeza, selena i kalija.

Važno je napomenuti da je unos tih hranjivih tvari najbolje ostvariti konzumacijom svježeg bijelog luka, jer neki od njih mogu se izgubiti tijekom obrade ili kuhanja.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!