Home » Brza hrana: Štetnost po naše zdravlje i kako izbjeći nezdrave izbore
Ishrana i zdravlje

Brza hrana: Štetnost po naše zdravlje i kako izbjeći nezdrave izbore

Brza hrana se odnosi na hranu koja je brzo dostupna, pripremljena i servirana u restoranima brze hrane ili lanacima restorana s brzom prehranom. Ova vrsta hrane obično se karakterizira visokim udjelom kalorija, masti, soli i šećera, te niskim udjelom hranjivih tvari kao što su vlakna, vitamini i minerali. Brza hrana, kao što su hamburgersi, pizza, pržena hrana, gazirana pića i slatkiši, može imati štetan utjecaj na zdravlje ako se konzumira u velikim količinama. Evo nekoliko glavnih razloga zbog kojih se brza hrana smatra štetnom:

  • Visok sadržaj nezdravih masti: Brza hrana često sadrži visok udio zasićenih i trans masti koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, povišenog holesterola i pretilosti.
  • Visok udio soli: Brza hrana često je prepuna soli kako bi poboljšala okus i produljila trajnost. Pretjerani unos soli može povećati krvni tlak i povećati rizik od srčanih bolesti.
  • Visok sadržaj šećera: Gazirana pića, slatkiši i deserti koji se često konzumiraju uz brzu hranu mogu biti bogati šećerom. Pretjerani unos šećera povezan je s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i drugim zdravstvenim problemima.
  • Nedostatak hranjivih tvari: Brza hrana često je siromašna esencijalnim hranjivim tvarima kao što su vlakna, vitamini i minerali. To znači da konzumiranjem brze hrane možete propustiti važne nutrijente koji su potrebni za zdrav život.
  • Povezanost s pretilošću i bolestima: Redovita konzumacija brze hrane povezana je s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih problema.

Iako povremeni unos brze hrane nije nužno štetan, važno je voditi računa o količini i frekvenciji konzumacije. Za održavanje zdrave prehrane preporučuje se prioritet dati svježoj hrani, voću, povrću, cjelovitim žitaricama i proteinskim izvorima poput nemasnog mesa, ribe, mahunarki i orašastih plodova.

Ovisnost o brzoj hrani ima slične karakteristike kao i druge vrste ovisnosti, poput ovisnosti o drogama ili alkoholu. Brza hrana često sadrži aditive poput umjetnih boja, pojačivača okusa i konzervansa. Ovi aditivi mogu imati stimulirajući učinak na mozak i potaknuti osjećaj zadovoljstva. Lahko je dostupna i pripremljena u kratkom vremenskom roku. Ta jednostavnost i praktičnost mogu dovesti do učestale konzumacije brze hrane, čime se stvara navika i ovisnost. Također agresivno oglašavanje brze hrane i njena dostupnost na mnogim mjestima može povećati želju i potrebu za konzumacijom. Marketinške tehnike mogu utjecati na podsvjesne procese u mozgu i stvarati snažnu privlačnost prema brzoj hrani.

Da biste se oslobodili ovisnosti o brzoj hrani, može biti korisno:

  • Postaviti ciljeve zdrave prehrane i voditi računa o unosu hranjivih tvari.
  • Tražiti podršku od obitelji, prijatelja ili stručnjaka za prehranu.
  • Razviti zdrave navike prehrane, kao što su priprema vlastitih obroka kod kuće.
  • Pronaći alternative za emocionalno prejedanje, poput traženja podrške u terapiji ili usvajanja drugih strategija suočavanja s emocijama.
  • Biti svjestan marketinških trikova i raditi na jačanju otpornosti na njih.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!