Home » Cimet: Mirisni začin sa zdravstvenim blagodatima za regulaciju šećera u krvi
Zdrave namirnice

Cimet: Mirisni začin sa zdravstvenim blagodatima za regulaciju šećera u krvi

Cimet je začin koji se dobija od kore drveta cimetovca (Cinnamomum verum ili Cinnamomum zeylanicum). To je jedan od najstarijih začina poznatih ljudima i ima karakterističnu slatkastu aromu i toplu, začinsku notu. Da bi se dobio cimet, koristi se unutrašnja kora stabla cimetovca koja se suši i uvija u karakteristične štapiće. Ovi štapići se zatim koriste kao začin u kulinarstvu. Cimet se takođe može pronaći u prahu, što je mljevena forma štapića.

Cimet se široko koristi u pripremi hrane i pića širom sveta. Dodaje se jelima kao što su kolači, peciva, voćne kompote, kaše, ali se takođe koristi i u slanim jelima. Takođe je popularan začin u napicima poput čaja, kafe, toplih čokolada i sl. Osim svoje karakteristične arome, cimet se takođe smatra ljekovitim začinom.

Evo nekih potencijalnih zdravstvenih koristi cimeta:

  • Antiinflamatorna svojstva: Cimet sadrži antiinflamatorne jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Ovo može biti korisno za ublažavanje upalnih stanja kao što su artritis.
  • Antimikrobna aktivnost: Cimet ima prirodna antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju rasta bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama. To može biti korisno za održavanje oralne higijene ili suzbijanje infekcija.
  • Regulacija šećera u krvi: Neke studije sugerišu da cimet može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi tako što poboljšava insulinsku osetljivost i smanjuje apsorpciju glukoze. Međutim, ovo je područje koje zahteva dalja istraživanja i nije preporučljivo da se cimet koristi kao zamjena za lijekove za dijabetes.
  • Antioksidativna svojstva: Cimet je bogat antioksidantima koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu. Ovo može imati blagotvoran efekat na opšte zdravlje.

Važno je napomenuti da postoji više vrsta cimeta, pri čemu je cejlonski cimet (Cinnamomum verum) smatran kvalitetnijim i aromatičnijim u odnosu na kasijski cimet (Cinnamomum cassia), koji je nešto jeftiniji i češće dostupan.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!