Home » Crna čokolada je nova superhrana a evo i zašto
Zdrave namirnice

Crna čokolada je nova superhrana a evo i zašto

Crna čokolada se sve više spominje kao nova superhrana, a zašto? Osim što je neodoljivo ukusna, crna čokolada sadrži i niz zdravih sastojaka koji mogu imati pozitivan utjecaj na vaše zdravlje. nabrojaćemo neke od najznačajnijih benefita crne čokolade i zašto bi je trebali uključiti u svoju prehranu.

Poboljšava srčano zdravlje

Konzumiranje crne čokolade može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji redovito jedu crnu čokoladu imaju manji rizik od razvoja srčanih bolesti za oko 37%. Razlog tome je što crna čokolada sadrži flavonoide, antioksidanse koji pomažu u smanjenju upala i poboljšanju cirkulacije krvi.

Poboljšava raspoloženje

Crna čokolada može imati pozitivan utjecaj na vaše raspoloženje. Ona sadrži triptofan, aminokiselinu koja se pretvara u serotonin, neurotransmiter koji pomaže u poboljšanju raspoloženja. Također sadrži i feniletilamin, spoj koji se oslobađa u mozgu tijekom zaljubljenosti i koji može pomoći u poboljšanju raspoloženja.

Pomaže u mršavljenju

Iako bi se to moglo činiti kao kontradikcija, ova čokolada može pomoći u mršavljenju. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje malo crne čokolade prije obroka može pomoći u smanjenju apetita i unosu kalorija. Također, može pomoći u smanjenju razine stresa, što je često povezano s prejedanjem.

Poboljšava funkciju mozga

Crna čokolada može pomoći u poboljšanju funkcije mozga. Ona sadrži flavonoide, antioksidanse koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu i poboljšanju protoka krvi u mozgu. Također sadrži i kofein, stimulans koji može pomoći u poboljšanju koncentracije i pamćenja.

Poboljšava zdravlje kože

Konzumiranje crne čokolade može pomoći u poboljšanju zdravlja kože. Ona sadrži flavonoide koji pomognu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu i poboljšanju protoka krvi u koži. To može dovesti do poboljšanja hidratacije kože, smanjenja upala i poboljšanja izgleda kože.

Pozitivno utiče na zdravlje crijeva

Crna čokolada može imati pozitivan utjecaj na zdravlje crijeva. Ona sadrži prebiotike, sastojke koji hrane dobre bakterije u crijevima i pomažu u održavanju ravnoteže mikrobioma crijeva. Također, može pomoći u smanjenju upala u crijevima, što je često povezano s raznim crijevnim bolestima.

Može pomoći u prevenciji kognitivnog propadanja

Konzumiranje crne čokolade može pomoći u prevenciji kognitivnog propadanja. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje crne čokolade može poboljšati funkciju mozga kod starijih osoba. To je vjerojatno zbog flavonoida koji se nalaze u crnoj čokoladi, a koji pomažu u poboljšanju protoka krvi u mozgu.

Poboljšava zdravlje zuba

Crna čokolada može imati pozitivan utjecaj na zdravlje zuba. Iako sadrži šećer, crna čokolada sadrži i tvar koja se zove teobromin, a koja može pomoći u smanjenju kiselosti u ustima i sprječavanju karijesa. Također, crna čokolada sadrži i tanine, tvari koje mogu pomoći u smanjenju plaka na zubima.

Uz sve ove benefite, ipak treba napomenuti da crna čokolada treba biti konzumirana umjereno. Prevelika količina može dovesti do povećanja unosa kalorija i šećera, što može imati negativne učinke na zdravlje. Idealno je konzumirati manju količinu crne čokolade s visokim udjelom kakaa, najmanje 70%.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!