Home » Cvekla (cikla) – tajna zdravog srca i krvnih žila
Zdrave namirnice

Cvekla (cikla) – tajna zdravog srca i krvnih žila

Cvekla je povrće koje se često zanemaruje u prehrani, ali zapravo je jedno od najzdravijih povrća koje možete konzumirati. Bogata je hranjivim tvarima i antioksidansima koji pomažu u održavanju zdravlja tijela. Navešćemo neke od najvažnijih zdravstvenih koristi koje pruža ova namirnica.

Cvekla je izvrstan izvor hranjivih tvari

Ova namirnica bogata je hranjivim tvarima kao što su vlakna, folna kiselina, kalij, željezo, vitamin C i antioksidansi. Ove hranjive tvari pomažu u održavanju dobrog zdravlja, jačaju imunološki sustav, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju rizik od bolesti srca.

Ublažava upale

Cvekla je bogata antioksidansima, posebno betalainima, koji su zaslužni za njezinu karakterističnu crvenu boju. Ovi antioksidansi pomažu u smanjenju upale u tijelu, koja može biti uzrok mnogih kroničnih bolesti. Studije su pokazale da redovito konzumiranje cvekle može smanjiti upalu u tijelu i smanjiti rizik od bolesti srca.

Poboljšava zdravlje mozga

Cvekla sadrži visoke razine nitrata koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid. Dušikov oksid poboljšava cirkulaciju krvi i kisika u tijelu, što može pomoći u poboljšanju zdravlja mozga. Studije su pokazale da uzimanje cvekle može poboljšati kognitivne funkcije, uključujući poboljšanje memorije i pažnje.

Pomaže u detoksikaciji tijela

Cvekla je bogata hranjivim tvarima koje pomažu u detoksikaciji tijela. Cvekla sadrži betalaine koji pomažu u uklanjanju toksina iz tijela. Ovi antioksidansi pomažu u čišćenju jetre i sprečavanju oštećenja od toksina. Sadrži i velike količine vlakana, što pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava.

Može pomoći u borbi protiv raka

Cvekla sadrži visoke razine antioksidanata koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, što može pomoći u prevenciji raka. Istraživanja su pokazala da cvekla sadrži betalaine, koji mogu pomoći u usporavanju rasta stanica raka. Također, sadrži fitonutrijente koji pomažu u poticanju zdravog rasta stanica i suzbijanju razvoja raka.

Kako konzumirati cveklu?

Postoji mnogo načina na koje možete uključiti cveklu u svoju prehranu. Možete ju jesti sirovu u salatama, kuhanu ili pečenu kao prilog, koristiti ju za pripremu sokova, juha ili umaka. Također, cvekla se može konzervirati i koristiti tijekom cijele godine.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!