Home » Da li hrana sa roštilja može biti štetna za zdravlje?
Ishrana i zdravlje

Da li hrana sa roštilja može biti štetna za zdravlje?

Da li hrana sa roštilja može biti  štetna po vaše zdravlje ili su to samo izmišljene priče? Naravno, postoji štetnost po zravlje ako se hrana prepeče ili izlaže izravnom plamenu.

Heterociklički amini (HCA) su štetne kemikalije koje se formiraju kada se meso izlaže visokim temperaturama, poput roštilja ili pečenja na otvorenom plamenu. Istraživanja su pokazala da visoka izloženost HCA može povećati rizik od razvoja raka, posebno raka debelog crijeva.

Poliaromatski ugljikovodici (PAH) su štetne tvari koje se stvaraju kada se masnoća ili sokovi iz mesa ili ribe spuste na vruće uglje ili plamen, što uzrokuje dim i dimljene čestice. PAH se mogu taložiti na površini hrane, a unos visokih razina PAH-a povezan je s povećanim rizikom od raka.

Advanced glikacijski krajnji produkti (AGE) su spojevi koji se formiraju tijekom procesa kuhanja hrane na visokim temperaturama, uključujući roštilj. Unos visokih razina AGE-a može doprinijeti upali i povećanom riziku od bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti i bolesti bubrega.

Određene vrste hrane s roštilja, poput masnog mesa i kobasica, mogu biti visoke u zasićenim mastima i kalorijama. Prekomjerni unos zasićenih masti može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Koristite niže temperature pri pečenju i izbjegavajte prepečene dijelove hrane. Koristite marinade na bazi agruma, bilja i začina prije pečenja, jer mogu smanjiti nastajanje štetnih spojeva. Odaberite nemasne vrste mesa poput piletine bez kože, puretine ili ribe umjesto masnog mesa. Kao i kod svake vrste hrane, ključno je imati uravnoteženu prehranu i raznolikost namirnica. Uživanje u hrani s roštilja umjereno, uz pravilan izbor namirnica i pravilnu pripremu, može biti dio zdravog načina prehrane.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!