Home » Deset namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama za zdravlje srca i mozga
Ishrana i zdravlje

Deset namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama za zdravlje srca i mozga

Omega-3 masne kiseline su važne za zdravlje srca i mozga, a tijelo ih ne može proizvesti samo, stoga ih treba unositi putem hrane. U nastavku su navedene deset namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama koje možete uključiti u svoju prehranu radi zdravlja vašeg srca i mozga.

Losos – losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, posebice EPA i DHA koje pomažu u smanjenju upale, poboljšavaju zdravlje srca i mozga.

Haringa – haringa je mala plava riba bogata omega3 masnim kiselinama. Dobar je izvor DHA i EPA te je također bogat proteinima i vitaminom D.

Sardine – sardine su također izvrsne za unos omega3 masnih kiselina, posebice DHA i EPA. Ove male ribe su bogate i kalcijem i vitaminom D.

Orasi – orasi su biljni izvor omega-3 masnih kiselina u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA). Oni su također bogati vlaknima, vitaminom E i mineralima poput magnezija i kalija.

Laneno sjeme – laneno sjeme je bogat izvor ALA omega3 masnih kiselina. Osim toga, ono je također bogato lignanima koji imaju antioksidativna svojstva.

Chia sjemenke – chia sjemenke su također izvrsne za unos omega-3 masnih kiselina u obliku ALA. Ove sjemenke su također bogate vlaknima, proteinima, kalcijem i magnezijem.

Soja – soja je biljni izvor omega3 masnih kiselina. Soja i njezini proizvodi također su bogati proteinima, vlaknima, vitaminom B i mineralima.

Špinat – špinat je izvrsni izvor ALA omega-3 masnih kiselina. Ovaj zeleni lisnati povrća također je bogat vitaminima i mineralima poput željeza i vitamina K.

Jaja – jaja su također dobar izvor omega3 masnih kiselina, osobito DHA. Važno je napomenuti da su omega-3 masne kiseline u jajima koncentrirane u žumanjku.

Maslinovo ulje – maslinovo ulje je dobar izvor mononezasićenih masti i omega-3 masnih kiselina u obliku ALA. Ovo ulje također je bogato antioksidansima.

Uključivanje ovih deset namirnica u vašu prehranu može pomoći u održavanju zdravlja vašeg srca i mozga. Uz to, važno je konzumirati raznoliku prehranu koja uključuje i druge namirnice.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!