Home » Dijabetes i prehrana: Što jesti, a što izbjegavati?
Ishrana i zdravlje

Dijabetes i prehrana: Što jesti, a što izbjegavati?

Dijabetes je kronična bolest koja zahtijeva dugotrajnu kontrolu i prilagodbu životnog stila. Jedan od ključnih faktora u kontroli dijabetesa je pravilna prehrana.

Postoje namirnice koje bi trebalo jesti u sklopu zdrave prehrane za dijabetičare, kao i one koje bi trebalo izbjegavati. U nastavku saznajte koje namirnice su najbolje za osobe s dijabetesom i koje treba izbjegavati.

Namirnice koje bi trebalo jesti:

Povrće – Sva vrsta povrća, posebno zeleno lisnato povrće kao što su kelj, špinat i blitva, bogata su hranjivim tvarima i malo kalorija. One su odličan izbor za dijabetičare jer ne utječu značajno na razinu šećera u krvi.

Cjelovite žitarice – Cjelovite žitarice, poput smeđe riže, kvinoje, heljde i ječma, bogate su vlaknima koja pomažu u kontroli razine šećera u krvi.

Nemasni proteini – Nemasni izvori proteina, poput pilećeg, purećeg, ribe i orašastih plodova, odličan su izbor za dijabetičare jer ne sadrže zasićene masti koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti.

Niske masnoće mliječni proizvodi – Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti, poput mlijeka, jogurta i sira, bogati su kalcijem i proteinima. Međutim, pazite da ne konzumirate previše jer mogu sadržavati dodani šećer.

Voće – Voće poput borovnica, malina, jagoda, kivija, naranče i grejpa bogati su vlaknima i antioksidansima, a imaju nizak glikemijski indeks što znači da neće brzo podići razinu šećera u krvi.

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati:

Prerađena hrana – Prerađena hrana kao što su grickalice, slatkiši i brza hrana, sadrže puno šećera i zasićenih masti koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti i loše kontrole razine šećera u krvi.

Zasićene masti – Meso s visokim udjelom masti, kao što su govedina i svinjetina, kao i masni mliječni proizvodi, poput punomasnog sira i maslaca, trebalo bi ograničiti.

Zaslađena pića – Pića poput gaziranih napitaka, sadrže puno šećera i visoke su kalorijske vrijednosti. Umjesto toga, preporuča se piti vodu, zeleni čaj i nezaslađene napitke.

Bijeli kruh i bijela riža – Bijeli kruh i bijela riža brzo podižu razinu šećera u krvi jer nemaju dovoljno vlakana. Umjesto toga, birajte cjelovite žitarice.

Visoko glikemijsko voće – Neki plodovi, poput grožđa i dinje, imaju visoki glikemijski indeks, što znači da mogu brzo podići razinu šećera u krvi. Umjesto toga, birajte voće s nižim glikemijskim indeksom.

Kao dijabetičar, važno je pratiti količinu ugljikohidrata koje unosite i izbjegavati brzo probavljive ugljikohidrate. Važno je također imati u vidu da svi dijabetičari imaju različite potrebe i ciljeve kada je u pitanju prehrana, pa se savjetujte s liječnikom ili nutricionistom kako bi vam pomogli prilagoditi plan prehrane koji odgovara vašim individualnim potrebama.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!