Home » Dijeta s niskim udjelom kalorija za gubitak težine: Prednosti i nedostaci
Ishrana i zdravlje

Dijeta s niskim udjelom kalorija za gubitak težine: Prednosti i nedostaci

Dijeta s niskim udjelom kalorija (eng. low-calorie diet, LCD) često se koristi za gubitak težine, posebno u slučajevima pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine. LCD se sastoji od smanjenog unosa kalorija, obično manje od 1200 kalorija dnevno, što dovodi do gubitka kilograma tijekom vremena. Međutim, kao i kod svake dijete, postoje prednosti i nedostaci koje treba uzeti u obzir.

Prednosti dijete s niskim udjelom kalorija za gubitak težine:

Gubitak kilograma: LCD je učinkovit način za smanjenje tjelesne mase i gubitak kilograma, posebno u slučajevima pretilosti i prekomjerne tjelesne težine.

Poboljšanje zdravlja: Gubitak kilograma može poboljšati zdravlje srca, smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, poboljšati krvni tlak i smanjiti rizik od određenih vrsta raka.

Povećanje motivacije: Brzi početni gubitak težine može pružiti motivaciju za daljnje gubitak kilograma i promjene prehrambenih navika.

Jasan plan prehrane: LCD dolazi s jasnim planom prehrane koji može pomoći pojedincima da se organiziraju i usredotoče na zdravu prehranu.

Nedostaci dijete s niskim udjelom kalorija za gubitak težine:

Nedostatak hranjivih tvari: Smanjeni unos kalorija može dovesti do nedostatka hranjivih tvari poput proteina, vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje.

Gubitak mišićne mase: Naglo ukidanje kalorija može dovesti do gubitka mišićne mase, što može smanjiti metabolizam i otežati održavanje gubitka kilograma na dugi rok.

Niski nivo energije: Izraženo smanjeni unos kalorija može dovesti do osjećaja umora, slabosti i nedostatka energije.

Teško održavanje: Smanjeni unos kalorija može biti teško održati na dugi rok, što može dovesti do povratka izgubljenih kilograma nakon što se vrati uobičajena prehrana.

Ova vrsta dijete može biti kontraindicirana za određene osobe, uključujući one s određenim zdravstvenim stanjima, trudnice i dojilje, te osobe koje su podvrgnute kirurškim zahvatima.

Prakticirajuči ovu dijetu možete očekivati gubitak težine i poboljšanje zdravlja, ali treba biti svjestan i potencijalnih nedostataka. Važno je razgovarati sa zdravstvenim stručnjakom prije nego što se odlučite za dijetu s niskim udjelom kalorija i paziti na svoje zdravlje tijekom cijelog procesa.

Važno je naglasiti da dijeta s niskim udjelom kalorija ne bi trebala biti dugoročni način prehrane i da bi se nakon postizanja cilja gubitka kilograma trebalo preći na zdravu i uravnoteženu prehranu kako bi se održao postignuti rezultat. Uz to, kombinacija uravnotežene prehrane i tjelovježbe može biti učinkovitiji način za gubitak težine i održavanje zdravlja na dugi rok.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!