Home » Dijeta sa niskim unosom kalorija – Šta treba da znate
Ishrana i zdravlje

Dijeta sa niskim unosom kalorija – Šta treba da znate

Dijete sa niskim unosom kalorija su dijete koje ograničavaju kalorijski unos na manje od 1200 kalorija dnevno za žene i manje od 1500 kalorija dnevno za muškarce. Ovakve dijete često se koriste kao način gubljenja težine, ali mogu biti i opasne po zdravlje ako se ne provode na pravilan način.

Kada unosimo manje kalorija nego što tijelo troši, dolazi do gubitka težine. Međutim, kada se kalorijski unos drastično smanji, tijelo ulazi u stanje gladi, što može dovesti do niza problema.

Jedan od glavnih problema dijeta sa niskim unosom kalorija je da mogu dovesti do gubitka mišićne mase. Kada tijelo ne dobija dovoljno kalorija, ono počinje razgrađivati ​​mišićno tkivo kako bi se osigurao energijom. Ovo može usporiti metabolizam i učiniti gubitak težine težim u budućnosti.

Drugi problem je nedostatak hranjivih sastojaka. Kada se unos hrane smanji, vjerojatno ćete unositi manje vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka koji su važni za opće zdravlje. Ovo može dovesti do umora, slabosti i drugih problema sa zdravljem.

Nedostatak raznolikosti u ishrani

Još jedan problem dijeta sa niskim unosom kalorija je da mogu dovesti do poremećaja u ishrani. Kada se ograničava kalorijski unos, ljudi često počinju izbjegavati određene namirnice ili ograničavati svoju ishranu na nekoliko namirnica. Ovo može dovesti do nedostatka raznolikosti u ishrani i povećati rizik od nedostataka hranjivih sastojaka.

Iako dijete sa niskim unosom kalorija mogu pomoći u gubitku težine, postoji mnogo zdravijih načina da se to postigne. Umjesto da se ograničavaju kalorije, preporučuje se usvajanje uravnotežene ishrane koja uključuje puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, proteina i zdravih masti. Također se preporučuje povećanje fizičke aktivnosti, jer to može pomoći u sagorijevanju kalorija i poboljšanju opšteg zdravlja.

Ukratko, dijete sa niskim unosom kalorija mogu biti opasne po zdravlje i ne preporučuju se kao dugoročno rješenje za gubitak težine. Umjesto toga, preporučuje se usvajanje uravnotežene ishrane i povećanje fizičke aktivnosti.

Ako želite izgubiti težinu, najbolje je da se obratite nutricionisti ili stručnjaku za ishranu koji će vam pomoći da razvijete plan ishrane koji odgovara vašim potrebama i ciljevima.

Ako odlučite da slijedite dijetu sa niskim unosom kalorija, važno je da to radite pod nadzorom stručnjaka za ishranu ili ljekara. Takođe je važno da ne ograničavate unos kalorija previše i da osigurate adekvatan unos hranjivih sastojaka kako biste izbjegli nuspojave i rizike po zdravlje.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!