Home » Dijeta sa niskim unosom ugljikohidrata – prednosti i nedostaci
Ishrana i zdravlje

Dijeta sa niskim unosom ugljikohidrata – prednosti i nedostaci

Dijeta sa niskim unosom ugljikohidrata, poznata i kao LCHF (Low-Carb, High-Fat) dijeta, postaje sve popularnija u svijetu kao način za gubitak težine i poboljšanje zdravlja. Ova dijeta podrazumijeva smanjenje unosa ugljikohidrata, dok se povećava unos proteina i masti.

Šta su ugljikohidrati?

Ugljikohidrati su jedan od tri glavna makronutrijenta u ishrani, zajedno sa proteinima i mastima. Oni u organizmu razgrađuju u šećere, koji se koriste kao izvor energije. Nalaze se u namirnicama poput hljeba, tjestenine, pirinča, krompira, slatkiša, voća i povrća.

Kako djeluje dijeta sa niskim unosom ugljikohidrata?

Dijeta sa niskim unosom ugljikohidrata djeluje tako što smanjuje unos ugljikohidrata, što dovodi do smanjenja razine šećera u krvi i stimulacije tijela da koristi masti umjesto ugljikohidrata kao izvor energije. Kada se tijelo nalazi u stanju ketogeneze, to znači da proizvodi ketone iz masti, koji služe kao gorivo za tijelo.

Namirnice koje treba izbjegavati u dijeti sa niskim unosom ugljikohidrata

 • Šećer – Bijeli šećer, smeđi šećer, sirupi, med, agava i ostali zaslađivači.
 • Žitarice – Hljeb, tjestenina, pirinač, žitarice za doručak i ostale proizvode od žitarica.
 • Voće – Voće bogato šećerom, poput banana, grožđa, ananasa i sušenog voća.
 • Skrobno povrće – Krompir, slatki krompir, kukuruz i grah.
 • Prerađena hrana – Prerađeno meso, brza hrana, grickalice i druga hrana bogata šećerom i ugljenim hidratima.

Namirnice koje se preporučuju u dijeti sa niskim unosom ugljikohidrata

 • Meso – Piletina, puretina, govedina, svinjetina, janjetina i druga svježa i neprerađena mesa.
 • Riba i plodovi mora – Riba, škampi, školjke, losos i druge ribe i plodovi mora.
 • Jaja – Svježa jaja su bogata proteinima
 • Povrće – Povrće koje ima niski udio ugljenih hidrata, kao što su kelj, špinat, zelena salata, kupus, brokula, karfiol, paprika i tikvice.
 • Mliječni proizvodi – Sir, maslac, vrhnje, grčki jogurt i drugi mliječni proizvodi s niskim udjelom ugljikohidrata.
 • Orašasti plodovi i sjemenke – Bademi, orasi, sjemenke lana, sjemenke bundeve, i drugi orašasti plodovi i sjemenke su bogati proteinima i mastima, a imaju niski udio ugljikohidrata.

Prednosti dijete sa niskim unosom ugljikohidrata

 • Gubitak težine – Dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata može dovesti do brzog gubitka težine, pogotovo u prvih nekoliko tjedana. To se događa zato što tijelo gubi višak vode koja se zadržava u organizmu kada jedemo ugljikohidrate.
 • Smanjenje rizika od dijabetesa – Ova dijeta može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, jer pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
 • Poboljšanje zdravlja srca – Ova dijeta može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, jer smanjuje razinu triglicerida i poboljšava razinu “dobrog” kolesterola.
 • Poboljšanje mentalnog fokusa – Dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata može pomoći u poboljšanju mentalnog fokusa i energije, jer tijelo koristi ketone umjesto ugljikohidrata kao gorivo za mozak.

Mogući nedostaci dijete sa niskim unosom ugljikohidrata

Ova dijeta može biti učinkovita za gubitak težine i poboljšanje zdravlja, ali postoji nekoliko nedostataka koje treba uzeti u obzir:

 • Mogućnost manjka vlakana – Ugljeni hidrati su jedan od glavnih izvora vlakana u ishrani, a ova dijeta može smanjiti unos vlakana. Ovo može dovesti do zatvora i drugih probavnih problema.
 • Mogućnost nedostatka hranjivih sastojaka – Dijeta može dovesti do nedostatka nekih hranjivih sastojaka, poput vitamina i minerala, koji su obilno prisutni u hrani bogatoj ugljenim hidratima. To se može nadoknaditi odabirom hrane bogate hranjivim sastojcima, kao što su lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke.
 • Mogućnost povećanog unosa masti – Ova dijeta obično uključuje povećan unos masti kako bi se zamijenila energija iz ugljenih hidrata. Međutim, unos prevelike količine masti može dovesti do povećanog unosa kalorija i povećanog rizika od srčanih bolesti.
 • Mogućnost nedostatka energije – Budući da dijeta sa niskim unosom ugljikohidrata smanjuje unos kalorija, može dovesti do nedostatka energije i umora. To se može izbjeći odabirom pravih namirnica koje sadrže dovoljno kalorija i hranjivih sastojaka.

Dijeta sa niskim unosom ugljikohidrata može biti učinkovita za gubitak težine i poboljšanje zdravlja, ali kao i svaka druga dijeta, ima svoje prednosti i nedostatke. Ako planirate započeti ovu dijetu, važno je biti svjestan njenih mogućih nedostataka i odabrati hranu bogatu hranjivim sastojcima kako bi se izbjegao nedostatak esencijalnih hranjivih sastojaka u ishrani.

Uz sve navedeno, uvijek je važno razgovarati sa svojim ljekarom ili nutricionistom prije početka nove dijete kako bi se osiguralo da je sigurna i prikladna za vaše potrebe.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!