Home » Evo zašto bi orasi trebali biti dio svakodnevne ishrane
Zdrave namirnice

Evo zašto bi orasi trebali biti dio svakodnevne ishrane

Orasi su ukusni orašasti plodovi koji se koriste u mnogim kuhinjama širom svijeta. Osim što su ukusni, vrlo sukorisni za naše zdravlje. U nastavku saznajte kako mogu poboljšati vaše zdravlje.

Bogati su hranjivim tvarima

Orasi su bogati hranjivim tvarima poput proteina, vlakana, zdravih masti, vitamina i minerala. Ovi hranjivi sastojci pomažu u održavanju zdravlja srca, mozga i kostiju.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Bogati su mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju razine lošeg kolesterola u krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti i može pomoći u održavanju zdravog srca.

Pomažu u kontroli šećera u krvi

Orasi su bogati vlaknima, što pomaže u kontroli razine šećera u krvi. To ih čini idealnom hranom za osobe s dijabetesom ili one koje žele kontrolirati svoju razinu šećera u krvi.

Poboljšavaju zdravlje mozga

Bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje mozga. One pomažu u poboljšanju memorije, koncentracije i raspoloženja.

Jačaju imunološki sustav

Orasi su bogati antioksidansima koji pomažu u jačanju imunološkog sustava. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati razne bolesti.

Uzimajući u obzir sve ove prednosti, orasi bi trebali biti dio uravnotežene prehrane svake osobe. Međutim, treba imati na umu da sadrže puno kalorija, pa ih treba jesti umjereno. Stručnjaci preporučuju konzumiranje jedne šake oraha dnevno kako bi se ostvarile prednosti za zdravlje.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!