Home » Gospina trava ljekovita biljka za depresiju i stres
Uncategorized

Gospina trava ljekovita biljka za depresiju i stres

Gospina trava je ljekovita biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini već stoljećima.

Gospina trava je poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Najčešće se koristi za tretiranje blage do umjerene depresije i anksioznosti. Također se koristi za ublažavanje simptoma PMS-a, nesanice i neuroloških poremećaja.

Gospina trava je najpoznatija po svom antidepresivnom djelovanju. Sadrži aktivne spojeve, poput hipericina i hiperforina, koji se vjeruje da poboljšavaju raspoloženje i smanjuju simptome depresije. Mehanizam djelovanja gospine trave na depresiju još uvijek nije u potpunosti shvaćen, ali se vjeruje da ima utjecaj na neurotransmitere u mozgu, poput serotonina.

Gospina trava također ima anksiolitička svojstva koja mogu pomoći u smanjenju anksioznosti i napetosti. Istraživanja su pokazala da redovito korištenje gospine trave može imati blagi sedativni učinak i pomoći u smirivanju živaca.

Ova trava može imati i protuupalna svojstva. Ekstrakti gospine trave mogu se koristiti topički za tretiranje manjih rana, opeklina i kožnih iritacija.

Važno je napomenuti da gospina trava može imati interakcije s određenim lijekovima, uključujući oralne kontraceptive, antidepresive, antikoagulanse i druge lijekove. Također, mogu se javiti nuspojave poput osjetljivosti na sunce, suhoće usta, probavnih smetnji i promjene raspoloženja.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!