Home » Hrana i hronični stres: Kako prehrana može pomoći u smanjenju stresa
Ishrana i zdravlje

Hrana i hronični stres: Kako prehrana može pomoći u smanjenju stresa

Stres je normalan dio života i svatko se povremeno osjeća pod stresom. Međutim, kada je stres prisutan dugotrajno, može imati negativan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje. Kako bi se smanjio hronični stres, mnogi se okreću zdravoj prehrani. U nastavku su navedene namirnice koje mogu pomoći u smanjenju stresa.

Orašasti plodovi: Orašasti plodovi su bogati antioksidansima i vitaminima B, koji pomažu u smanjenju stresa. Također su bogati zdravim mastima koje su potrebne za normalno funkcioniranje mozga. Bademi, orasi i pistacije su neke od najboljih opcija.

Tamna čokolada: Tamna čokolada sadrži flavanoide, koji su antioksidansi koji mogu pomoći u smanjenju stresa. Također sadrži magnezij, koji može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju anksioznosti. Potražite tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa i što manje šećera.

Zeleni čaj: Zeleni čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu koja pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe. Ova aminokiselina može pomoći u poboljšanju raspoloženja i koncentracije, a istovremeno smanjuje stres.

Jogurt: Jogurt sadrži probiotike koji mogu pomoći u smanjenju stresa. Istraživanja su pokazala da probiotici mogu utjecati na ravnotežu između mozga i crijeva, što može smanjiti simptome stresa i anksioznosti.

Losos: Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje su korisne za mozak i srce. Također sadrži vitamin D, koji je povezan s smanjenjem stresa i depresije. Drugi izvori omega-3 masnih kiselina uključuju laneno sjeme i chia sjemenke.

Zeleno lisnato povrće: Zeleno lisnato povrće, poput kelja i blitve, bogato je magnezijem, koji je važan za regulaciju stresa. Magnezij može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju anksioznosti.

Ove namirnice neće u potpunosti riješiti probleme s hroničnim stresom, ali mogu biti korisne kao dio zdrave prehrane i životnog stila. Ako imate ozbiljne probleme s anksioznošću ili stresom, važno je potražiti pomoć stručnjaka. Također, važno je paziti na ukupan unos hrane i izbjegavati prejedanje, jer to može dovesti do neugodnih simptoma poput nadutosti i loše probave.

Pored navedenih namirnica, važno je naglasiti da je zdrava prehrana samo jedan od faktora koji mogu pomoći u smanjenju stresa. Važno je i voditi računa o dovoljnoj količini sna, redovito vježbati i pronaći načine opuštanja poput meditacije ili joge.

U zaključku, hrana i prehrana mogu igrati važnu ulogu u smanjenju stresa. Orašasti plodovi, tamna čokolada, zeleni čaj, jogurt, losos i zeleno lisnato povrće su samo neke od namirnica koje mogu pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe. Međutim, važno je zapamtiti da nijedna namirnica nije čarobni lijek za stres i da se problemi s hroničnim stresom trebaju rješavati na sveobuhvatan način uz pomoć stručnjaka i promjene životnog stila.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!