Home » Hrana koja ima pozitivan uticaj na naš um
Zdravlje uma

Hrana koja ima pozitivan uticaj na naš um

Prehrana je važan faktor za zdravlje tijela, ali često zanemarujemo njezin utjecaj na um. Naš mozak troši velike količine energije, stoga je važno osigurati mu pravu hranu kako bi se održao zdrav i produktivan.

Određene vrste hrane mogu imati pozitivan ili negativan utjecaj na naše raspoloženje, kognitivne funkcije, koncentraciju i pamćenje. Navešćemo neke od načina na koje prehrana može utjecati na vaš um.

Hrana bogata antioksidansima
Antioksidansi pomažu u zaštiti mozga od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oksidativni stres i oštećenje stanica. Namirnice bogate antioksidansima uključuju voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke i mahunarke.

Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline, posebno DHA (dokozaheksaenska kiselina), važne su za razvoj mozga i održavanje njegove funkcije. DHA se nalazi u masnoj ribi, poput lososa i skuše, orašastim plodovima i sjemenkama, ali se također može naći u dodacima prehrani.

Hrana bogata vitaminima B
Vitamini B, posebno B6, B9 (folna kiselina) i B12, važni su za razvoj i održavanje zdravog živčanog sustava. Namirnice bogate vitaminima B uključuju zeleno lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.

Hrana bogata magnezijem
Magnezij je važan mineral za zdravu funkciju mozga i živčanog sustava. Namirnice bogate magnezijem uključuju tamno lisnato povrće, mahunarke, sjemenke, orašaste plodove i cjelovite žitarice.

Hrana bogata proteinima
Proteini su važni za izgradnju i popravak stanica u tijelu, uključujući stanice u mozgu. Namirnice bogate proteinima uključuju meso, ribu, jaja, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.

Hrana s visokim glikemijskim indeksom
Hrana s visokim glikemijskim indeksom može uzrokovati skokove i padove razine šećera u krvi, što može utjecati na raspoloženje i energiju. Namirnice s visokim glikemijskim indeksom uključuju bijeli kruh, bijelu rižu, slatkiše i gazirana pića.

Kada je riječ o konkretnim namirnicama, postoji nekoliko koje su posebno važne za zdravlje mozga. Ovdje su neke od njih:

Losos – bogat je omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje mozga. One pomažu u razvoju i održavanju funkcija mozga kao što su koncentracija, raspoloženje i memorija.

Jaja – bogata su kolinom, hranjivom tvari koja igra ključnu ulogu u stvaranju neurotransmitera u mozgu. Neurotransmiteri su kemijske tvari koje prenose signale između neurona u mozgu.

Špinat – bogat je vitaminom K koji je važan za zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu hranu bogatu vitaminom K imaju bolju kognitivnu funkciju.

Orašasti plodovi – bogati su vitaminom E koji pomaže u zaštiti stanica mozga od oštećenja. Također sadrže zdrave masnoće i antioksidanse koji su važni za zdravlje mozga.

Bobičasto voće – bogato je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa koji može oštetiti stanice mozga. Također su bogati vitaminima i mineralima koji su važni za zdravlje mozga.

Tamna čokolada – bogata je flavonoidima koji mogu poboljšati protok krvi u mozgu, što može poboljšati kognitivne funkcije. Također sadrži malu količinu kofeina koji može poboljšati koncentraciju.

Kurkuma – sadrži kurkumin, aktivni sastojak koji ima protuupalna svojstva. Istraživanja su pokazala da kurkumin može poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Brokula – bogata je hranjivim tvarima poput vitamina K i antioksidansa koji su važni za zdravlje mozga. Također sadrži spojeve koji mogu smanjiti upalu u mozgu.

Avokado – bogat je zdravim mastima koje su važne za zdravlje mozga. Također je bogat vitaminima i mineralima koji su važni za zdravlje mozga, kao što su vitamin K, vitamin C i kalij.

Mlijeko – bogato je vitaminom D koji igra ključnu ulogu u razvoju i održavanju funkcija mozga. Također sadrži hranjive tvari poput proteina i kalcija koji su važni za zdravlje mozga.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!