Home » Indeks tjelesne mase (BMI) – šta znači i kako se izračunava
Ishrana i zdravlje

Indeks tjelesne mase (BMI) – šta znači i kako se izračunava

Indeks tjelesne mase (BMI) je jedan od najčešće korištenih pokazatelja tjelesne mase i zdravlja. On se izračunava pomoću jednostavne matematičke formule koja uzima u obzir vašu visinu i težinu. BMI može biti koristan pokazatelj zdravlja, ali ima i neke ograničenja.

Formula za izračunavanje BMI

BMI = težina (kg) / (visina (m) x visina (m))

Na primjer, ako imate težinu od 70 kg i visinu od 1,70 m, vaš BMI će biti:

BMI = 70 / (1,70 x 1,70) = 24,2

BMI se obično klasificira na sljedeći način:

  • Manje od 18,5: mršavost
  • Između 18,5 i 24,9: normalna tjelesna masa
  • Između 25 i 29,9: prekomjerna tjelesna masa
  • Između 30 i 34,9: gojaznost prvog stupnja
  • Između 35 i 39,9: gojaznost drugog stupnja
  • 40 ili više: gojaznost trećeg stupnja

Međutim, važno je napomenuti da BMI ne uzima u obzir druge faktore koji mogu utjecati na vaše zdravlje, kao što su mišićna masa, dob, spol i genetski faktori. Na primjer, osoba koja ima puno mišićne mase može imati visok BMI, ali neće nužno biti pretila.

Također, BMI ne može razlikovati između masnoće i mišića. Ljudi koji imaju puno mišićne mase mogu imati visok BMI, ali neće nužno imati puno masnoće. S druge strane, osobe koje imaju nizak BMI mogu imati previše masnoće u tijelu, što se naziva “skrivena pretilost”.

Uprkos ovim ograničenjima, BMI može biti koristan pokazatelj zdravlja i pretilosti. Ako imate BMI iznad normalne raspona, to može ukazivati na povećan rizik od zdravstvenih problema kao što su dijabetes, srčane bolesti i visoki krvni tlak.

Ako imate visok BMI, važno je obratiti pažnju na svoju prehranu i tjelesnu aktivnost kako bi se smanjila vaša tjelesna masa i poboljšao vaš ukupni zdravstveni status. Također je važno posavjetovati se sa svojim liječnikom kako bi se utvrdilo da li je vaš BMI u skladu s vašim zdravstvenim potrebama i ciljevima.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!