Home » Jabukov pekmez – prirodni lijek za poboljšanje zdravlja
Zdrave namirnice

Jabukov pekmez – prirodni lijek za poboljšanje zdravlja

Jabukov pekmez je slatka i gusta namirnica koja se tradicionalno priprema od jabuka. U procesu pripreme, jabuke se kuhaju u vodi s malo šećera dok ne postanu mekane i razbijene. Zatim se smjesa pasira kroz sito kako bi se dobila glatka tekstura, a zatim se ponovo kuha dok ne postane gusta i koncentrirana. Neki recepti uključuju dodavanje cimeta ili drugih začina za okus.

Jabukov pekmez je popularna namirnica zbog svoje slatkoće i izvrsnog okusa, ali i zbog svojih nutritivnih svojstava. Pored toga što je bogat izvor vlakana, jabukov pekmez također sadrži vitamine i minerale, kao što su vitamin C, željezo i kalij. Osim toga, jabuke sadrže prirodne antioksidanse, poput flavonoida i polifenola, koji su korisni za zdravlje srca, smanjenje upala i oksidativnog stresa u tijelu.

Jabukov pekmez može biti izvrstan izbor za očuvanje zdravlja zbog svojih nutritivnih svojstava. Evo nekih razloga zašto jabukov pekmez može biti koristan za vaše zdravlje:

  • Vlakna-jabuke su bogate vlaknima, a pekmez od jabuka zadržava većinu vlakana. Vlakna mogu pomoći u regulaciji probave, smanjenju rizika od srčanih bolesti i održavanju zdrave tjelesne težine.
  • Antioksidansi-jabuke sadrže antioksidanse, poput polifenola, koji mogu pomoći u smanjenju upala i oksidativnog stresa u tijelu.
  • Vitamin C – jabuke, od kojih se pravi jabukov pekmez, sadrže vitamin C, koji ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema.
  • Minerali-pekmez od jabuka također može biti izvor nekih minerala, kao što su kalij, magnezij i željezo, koji su važni za održavanje zdravlja srca, mišića i krvotoka.
  • Niski glikemijski indeks-jabuke imaju relativno nizak glikemijski indeks, što znači da mogu pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Ovo je osobito važno za osobe s dijabetesom.
  • Bez aditiva-kada se radi kod kuće, jabukov pekmez može biti potpuno prirodan proizvod, bez dodanih šećera i aditiva koji se nalaze u nekim kupovnim pekmezima.
  • Jabukov pekmez se može koristiti kao prirodni lijek protiv anemije jer je bogat željezom, što je mineral koji je ključan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Također, jabuke su bogate vitaminom C, koji pomaže tijelu da apsorbira željezo iz hrane.

Jabukov pekmez možete koristiti kao zdraviju alternativu za zaslađivanje raznih jela, poput palačinki, kruha i slastica. Također, možete ga jesti samostalno, kao ukusan i zdrav doručak ili međuobrok. Može se konzumirati na razne načine. Najčešće se koristi kao namaz na kruhu ili tostu, ali može se dodavati i u smoothieje, jogurte, pahuljice ili druge obroke kako bi se poboljšao okus i dodala nutritivna vrijednost. Također, jabukov pekmez se može koristiti kao zaslađivač u kolačima ili drugim slasticama. Za razliku od bijelog šećera, jabukov pekmez sadrži prirodne šećere i manje kalorija, što ga čini zdravijim izborom za zaslađivanje.

 

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!