Home » Jeste li gladni ili žedni? Kako razlikovati i izbjeći prejedanje
Ishrana i zdravlje

Jeste li gladni ili žedni? Kako razlikovati i izbjeći prejedanje

Ponekad možemo biti zbunjeni kada osjećamo neku vrstu nelagode u trbuhu jer ne znamo jesmo li zapravo gladni ili žedni. Ovo je vrlo važno pitanje jer često možemo posegnuti za hranom i prejesti se umjesto da popijemo vodu i utažimo žeđ. Stoga, važno je razlikovati osjećaj gladi od žeđi i izbjeći prejedanje.

Jedan od najjednostavnijih načina za razlikovanje osjećaja gladi od žeđi je voda. Pijenje vode može pomoći u utvrđivanju da li ste zapravo žedni. Ako se osjećaj nelagode u trbuhu smanji nakon što popijete vodu, vjerojatno ste bili žedni. Ako se osjećaj nelagode nastavi i nakon što popijete vodu, vjerojatno ste gladni.

Još jedan način za razlikovanje osjećaja gladi od žeđi je slušanje tijela. Gladi obično prati osjećaj praznine ili šupljine u želucu, dok žeđ obično prati osjećaj suhoće u ustima ili grlu. Gladi se također često prati osjećaj slabosti ili umora, dok žeđ rijetko prati takve osjećaje.

Kako bismo izbjegli prejedanje, važno je slušati tijelo i utvrditi jesmo li zaista gladni ili samo žedni. Ako ste žedni, popijte vodu ili drugi bezkalorični napitak. Ako ste gladni, jedite hranu bogatu hranjivim tvarima i vlaknima, kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice. Pokušajte izbjeći namirnice koje sadrže puno šećera i zasićenih masti, jer ove namirnice neće pružiti osjećaj sitosti i mogu dovesti do prejedanja.

Također, važno je razumjeti da emocionalna glad nije isto što i prava glad. Ako jedete iz emocionalnih razloga, poput stresa ili dosade, pokušajte se okrenuti drugim aktivnostima koje će vam pomoći da se osjećate bolje, poput šetnje ili čitanja knjige.

Ukratko, razlikovanje osjećaja gladi od žeđi može biti teško, ali je važno kako bismo izbjegli prejedanje i održali zdravu prehranu. Slušanje tijela i pijenje vode može pomoći u razlikovanju ovih osjećaja, a izbjegavanje emocionalne gladi može pomoći u održavanju zdrave prehrane i životnog stila.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!