Home » Kako eterična ulja mogu pomoći u liječenju gripe i prehlade
Ishrana i zdravlje

Kako eterična ulja mogu pomoći u liječenju gripe i prehlade

Naš sistem za disanje neprestano dolazi u doticaj s vanjskom atmosferom, pa je na taj način izložen brojnim mikroorganizmima koji se prenose zrakom. Gornji dišni putevi filtriraju zrak dlačicama i neravninama. Ako mikroorganizami prođu kroz gornje dišne puteve, oni mogu biti uklonjeni stanicama koje ih izbacuju iz dišnog sustava zajedno sa sluzi, ili pak budu uništeni u imunološkim stanicama.

Ovakav sistem zaštite uglavnom je vrlo djelotvoran, relativno često se dogodi da ga patogeni mikroorganizmi prevladaju, te dolazi do oštećenja tkiva i upalne reakcije.Brojni virusi mogu napasti sistem za disanje: rinovirusi, respiratorni sinkcicijski virus, virusi influence i parainfluence, adenovirusi i drugi.Gripa i prehlada su česte zarazne bolesti u svijetu. Javljaju se u jesen i zimu, a obje izazivaju virusi.

Prehlada se javlja u svim dobnim skupinama.  Same prehlade nisu posebno opasne, osim kod novorođenčadi. One se izliječe vrlo brzo, ali iscrpe organizam, oslabe imunitet i čine nas podložnima drugim infekcijama. Simptomi prehlade su bolovi grla, kihanje, curenje nosa i otežano disanje, groznica, suhi kašalj, bolovi glave te osjećaj jakog umora.

Gripa se također javlja u svim dobnim skupinama, ali najčešće kod starijih osoba i osobe sa hroničnim bolestima ili oslabljenim imunitetom. Simptomi gripe su drugačiji od prehlade:temperatura (38-39°C ili više) i katkad se izmjenjuje s groznicom, jaka grlobolja, suh i isprekidan kašalj, kihanje, glavobolja, bol u mišićima, umor i slabost.

S obzirom da gripu i prehladu izazivaju virusi, dokazana metoda u liječenju te olakšavanju simptoma je aromaterapija – korištenje eteričnih ulja. Mnoga eterična ulja imaju snažno antivirusno djelovanje. Kako bismo spriječili prijenosa kapljičnih virusnih infekcija najbolje je eterična ulja raspršiti u prostoru.

U ovu svrhu veoma su korisni difuzeri, naprave za raspršivanje eteričnih ulja u prostor. U spremnik difuzera se ulije nekoliko mililitara eteričnog ulja, te se difuzer uključi. Prostorija će se ispuni mirisom do one mjere koja vam odgovara. Ukoliko nemate difuzer, onda možete u posudu sa ključalom vodom nakapati par kapi eteričnog ulja, a miris će se širiti prilikom isparavanja vode.

EUKALIPTUS ULJE

Ulje od eukaliptusa je efikasno i korisno za liječenje dišnih puteva. Eukaliptus djeluje kao sredstvo za iskašljavanje i otvaranje začepljenih nosnica. Pomaže očistiti tijelo od toksina i štetnih mikroorganizama koji mogu narušiti naše zdravlje. Kod prehlade prije spavanja nakapajte nekoliko kapi ulja eukaliptusa u ovlaživač zraka kako biste osjećali njegovo blagotvorno djelovanje cijele noći. Kod jače gripe preporučuje se inhalacija, za koju je potrebno ukapati 10 kapi ulja u posudu vruće vode, nagnuti se nad nju glave prekrivene ručnikom i duboko udisati pet do deset minuta.

ULJE RUŽMARINA

Ružmarin je bogat cineolom. Ukoliko vas muče začepljen nos, kašalj i otežano disanje, svakih nekoliko sati utrljajte jednu do dvije kapi ružmarinova ulja na grudi i grlo. Dodajte ga i vreloj vodi kako biste se sa parom inhalirali. Ima snažno analgetskog djelovanja i pomaže kod glavobolje i kod bolova u mišićima i zglobovima. Kod glavobolje ga možete utrljati u dlanove i njima na nekoliko minuta prekriti usta i nos.

ULJE TAMJANA

Zahvaljujući antibakterijskim, antiseptičkim i antimikrobnim svojstvima, ulje tamjana uspješno se bori sa mikrobima i bakterijijama iz vašeg doma i iz vašeg organizma. Njime se možete inhalirati: kapnite nekoliko kapi na dlan pa udišite. Ulje tamjana možete nakapati na čistu krpu pa udišite nekoliko minuta. Ovako ćete olakšati disanje te pomoći u izbacivanju viška sluzi iz pluća. Dobra je pomoć i kod astme i alergija.

ULJE ČAJEVCA

Ulje čajevca je jedno od najpopularnijih eteričnih ulja. Prema jednom istraživanju, otkriveno je da ovo ulje ima antiupalna svojstva, što znači da može pomoći u sprečavanju infekcije sinusa i respiratornih problema. Veoma učinkovit kod liječenja bronhitisa. Njegov svjež i topao miris sa laganim herbalnim notama dobro se slaže sa ostalim eteričnim uljima pa ga možete miješati ako imate ulje čempresa, eukaliptusa i lavande.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!