Home » Kako hranom možemo utjecati na pamćenje i kognitivne funkcije
Zdravlje uma

Kako hranom možemo utjecati na pamćenje i kognitivne funkcije

Pamćenje i kognitivne funkcije su povezane s različitim procesima u mozgu koji omogućavaju obradu informacija, razmišljanje, učenje i donošenje odluka. Kognitivne funkcije uključuju pažnju, koncentraciju, sposobnost rješavanja problema, kreativnost, percepciju, jezik, planiranje i odlučivanje.

Postoji mnogo razloga koji mogu utjecati na pamćenje i kognitivne funkcije, uključujući stres, nedostatak sna, lošu prehranu, neaktivnost, bolesti i ozljede mozga. Međutim, postoje i načini kako se može poboljšati kognitivno zdravlje i pamćenje.

Postoji nekoliko namirnica koje su korisne za poboljšanje pamćenja i kognitivnih funkcija. Evo nekih od njih:

  • Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama – losos, skuša, sardine, tuna – koje mogu poboljšati kognitivne funkcije, uključujući pamćenje.
  • Nuts i sjemenke, poput oraha, badema, lana i sjemenki bundeve, bogati su esencijalnim hranjivim tvarima koje su važne za funkciju mozga, kao što su vitamin E i folna kiselina.
  • Bobičasto voće, kao što su borovnice, maline, jagode i kupine, bogate su antioksidansima koji mogu poboljšati funkciju mozga i kognitivno zdravlje.
  • Zeleno lisnato povrće, poput kelja, blitve, špinata i zelene salate, bogato je folnom kiselinom i drugim hranjivim tvarima koje su važne za kognitivno zdravlje.
  • Tamna čokolada bogata je flavonoidima koji su korisni za poboljšanje kognitivnih funkcija.
  • Kurkuma, začin koji se često koristi u indijskoj kuhinji, može pomoći u borbi protiv upala u mozgu i poboljšati kognitivne funkcije.

Ove namirnice se mogu kombinirati u uravnoteženoj prehrani za poboljšanje kognitivnih funkcija i pamćenja. Važno je napomenuti da su zdrava prehrana i vježba važni za opće zdravlje mozga i kognitivne funkcije.

 

 

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!