Home » Kako izbjeći skrivene kalorije u hrani i smanjiti rizik od gojaznosti
Ishrana i zdravlje

Kako izbjeći skrivene kalorije u hrani i smanjiti rizik od gojaznosti

Gojaznost je jedan od najvećih zdravstvenih problema u svijetu danas. Prekomjerna tjelesna težina može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, srčane bolesti, visoki krvni tlak, problem s disanjem i rak. Jedan od glavnih uzroka gojaznosti je prejedanje, ali ponekad ne shvaćamo da se prekomjerne kalorije nalaze u hrani koju konzumiramo svaki dan.

Krivci za skrivene kalorije u hrani su često nezdravi dodaci poput šećera, masti i soli, koji se često dodaju u industrijsku hranu kako bi poboljšali njezin okus ili produžili njezin rok trajanja. Ove skrivene kalorije se obično nalaze u prerađenoj hrani, kao što su slatkiši, gazirana pića, grickalice i brza hrana.

Evo nekoliko načina kako izbjeći skrivene kalorije i smanjiti rizik od gojaznosti:

Čitajte deklaracije: Provjerite deklaraciju proizvoda kako biste saznali koliko kalorija sadrži i koje su sastojke u njemu.

Izaberite prirodnu hranu: Prirodna hrana, poput voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki, sadrži manje skrivenih kalorija.

Izaberite niskokalorične opcije: Umjesto pržene hrane, izaberite pečenu ili kuhano povrće, piletinu bez kože i cjelovite žitarice.

Pijte dovoljno vode: Pijenje dovoljno vode može vam pomoći da se osjećate sito i smanjiti želju za nezdravom hranom.

Smanjite unos šećera: Šećer je jedan od glavnih uzroka gojaznosti, pa je važno smanjiti unos šećera u prehrani.

Izbjegavajte velike obroke: Manji, češći obroci mogu vam pomoći da izbjegnete prejedanje i smanjite želju za nezdravom hranom.

Vježbajte redovito: Redovita tjelesna aktivnost može vam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i smanjiti rizik od gojaznosti.

Smanjenje unosa skrivenih kalorija može biti ključno za održavanje zdrave tjelesne težine i smanjenje rizika od gojaznosti. Važno je izbjegavati prerađenu hranu i umjesto toga izabrati prirodne namirnice, voditi računa o unosu kalorija, te redovito vježbati kako bi se održala ravnoteža između unosa kalorija i njihove potrošnje. Također, važno je izbjegavati prejedanje i odabrati manje obroke češće tijekom dana kako bi se održao stabilan nivo šećera u krvi i izbjegla želja za nezdravom hranom.

Osim toga, postoje neke dodatne strategije koje možete primijeniti kako biste izbjegli skrivene kalorije u hrani. Na primjer, možete izbjegavati preljeve i umake na bazi ulja ili majoneze, te umjesto toga odabrati niskokalorične opcije poput senfa ili limunovog soka. Također, umjesto gaziranih pića, pokušajte piti vodu, prirodne sokove bez dodanog šećera ili čajeve bez šećera.

Uz to, pripazite na veličinu porcija kada jedete izvan kuće. Restorani često nude prevelike porcije hrane, što može dovesti do prejedanja i unosa previše kalorija. Ako jedete vani, možete podijeliti obrok s nekim ili tražiti pola porcije.

Važno je zapamtiti da izbjegavanje skrivenih kalorija u hrani ne znači da morate potpuno odreći svoju omiljenu hranu ili izgladnjivati se. Umjesto toga, pokušajte biti svjesni unosa kalorija i birati zdravije opcije hrane u svakodnevnoj prehrani. To će vam pomoći da održite zdravu tjelesnu težinu i smanjite rizik od brojnih zdravstvenih problema povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!