Home » Kako margarin utiče na vaše srce i krvne sudove?
Ishrana i zdravlje

Kako margarin utiče na vaše srce i krvne sudove?

Margarin, popularna namirnica i namaz za kruh, često se smatra zdravijim izborom od maslaca zbog nižeg sadržaja zasićenih masti. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da margarin može imati štetan utjecaj na zdravlje srca i krvnih sudova.

Jedan od glavnih sastojaka margarina je trans masti, koje se dobijaju procesom hidrogenizacije biljnih ulja. Trans masti su veoma loše za zdravlje jer povećavaju nivo lošeg LDL holesterola, smanjuju nivo dobrog HDL holesterola i povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju velike količine trans masti imaju veći rizik od srčanih bolesti. Ovi rezultati su doveli do zabrane trans masti u nekim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Margarin sadrži omega-6 masne kiseline

Pored toga, margarin sadrži i velike količine omega-6 masnih kiselina, koje u velikim količinama mogu izazvati upalu u tijelu. Upala je povezana sa mnogim zdravstvenim problemima, uključujući srčane bolesti, dijabetes i rak.

Dok neki proizvođači margarina tvrde da su uklonili trans masti iz svojih proizvoda, mnogi još uvijek sadrže velike količine ovih štetnih masti. Stoga je važno da provjerite etiketu proizvoda i izbjegavate one koji sadrže trans masti.

Umjesto toga, bolji izbor za vaše srce i krvne sudove je maslinovo ulje, avokado ili orašasti plodovi koji su bogati zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Također, umjereno konzumiranje maslaca, koji sadrži zasićene masti u manjim količinama, također može biti zdraviji izbor od margarina.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!