Home » Kako odabrati zdrave namirnice pri kupovini hrane?
Ishrana i zdravlje

Kako odabrati zdrave namirnice pri kupovini hrane?

Kada kupujemo hranu, važno je odabrati namirnice koje su zdrave za naše tijelo. No, kako odabrati zdrave namirnice kada je na policama supermarketa dostupan veliki izbor proizvoda? U nastavku slijede neki savjeti koji će vam pomoći da odaberete zdrave namirnice pri kupovini hrane.

Čitajte deklaracije proizvoda

Na deklaraciji proizvoda nalazi se popis sastojaka, nutritivne vrijednosti i rok trajanja proizvoda. Važno je pročitati sastojke i izbjegavati proizvode koji sadrže velike količine šećera, masnoća i aditiva.

Birajte namirnice bogate hranjivim vrijednostima

Odaberite namirnice bogate hranjivim tvarima poput vlakana, proteina, vitamina i minerala. Primjeri takvih namirnica su svježe voće i povrće, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, riba i nemasno meso.

Izbjegavajte prerađenu hranu

Prerađena hrana sadrži puno šećera, soli i nezdravih masti. Umjesto toga, odaberite svježe ili zamrznute namirnice i pripremajte ih sami.

Kupujte lokalno proizvedenu hranu

Lokalno proizvedena hrana obično je svježija i zdravija jer se brže i jednostavnije doprema do prodajnih mjesta. Također, biranjem lokalno proizvedene hrane pomažete i lokalnoj zajednici.

Tražite namirnice niskog glikemijskog indeksa

Namirnice niskog glikemijskog indeksa sporije se probavljaju i omogućuju stabilnu razinu šećera u krvi. Takve namirnice uključuju cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove, povrće i voće.

Provjerite namirnice prije kupovine

Prije nego što stavite namirnicu u košaricu, provjerite jesu li svježe i ne oštećene. Oštećene namirnice mogu sadržavati bakterije koje mogu uzrokovati bolesti.

Birajte zdrave masti

Odaberite namirnice koje sadrže zdrave masti poput maslinovog ulja, orašastih plodova i ribe. Izbjegavajte namirnice koje sadrže transmasne kiseline i zasićene masti.

Odaberite namirnice sa manje šećera

Mnogi proizvodi sadrže puno šećera, što može negativno utjecati na naše zdravlje. Umjesto toga, birajte namirnice s manje dodanog šećera ili prirodno slatke namirnice poput voća.

Pratite veličine porcija

Važno je pratiti veličinu porcija koje jedemo. Prevelike porcije mogu uzrokovati prejedanje i povećanje tjelesne mase. Pripazite na veličinu pakiranja i pročitajte preporučenu količinu za konzumiranje.

Obratite pažnju na način proizvodnje hrane

Pripazite na to kako su namirnice pripremljene. Na primjer, ako se hrana priprema prženjem, to može povećati količinu masti koju sadrži. Umjesto toga, pokušajte birati namirnice koje su kuhane, pečene ili pirjane.

Kupovina zdrave hrane može biti izazov, ali s ovim savjetima možete izabrati zdrave namirnice koje će vam pomoći u održavanju zdravog načina života. Važno je zapamtiti i da svaka osoba ima drugačije prehrambene potrebe, pa je dobro konzultirati se s nutricionistom ili liječnikom kako bi dobili individualiziran plan prehrane koji odgovara vašim potrebama i zdravstvenom stanju.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!