Home » Kako prepoznati i izbjegavati “lažne” zdrave namirnice?
Ishrana i zdravlje

Kako prepoznati i izbjegavati “lažne” zdrave namirnice?

Danas je popularno govoriti o zdravoj prehrani i tražiti namirnice koje će nam pomoći u tome, no često se na tržištu nalaze namirnice koje su deklarirane kao zdrave, a zapravo su prepune šećera, masnoća i drugih nezdravih sastojaka. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta kako prepoznati i izbjegavati “lažne” zdrave namirnice.

Čitajte deklaracije – Jedan od najboljih načina kako prepoznati zdrave namirnice je čitanje deklaracija na pakiranju. Na taj način ćete vidjeti kojih su sastojaka napravljeni proizvodi, koliko kalorija ima, koliko masnoća, šećera i ostalih sastojaka.

Provjerite sastav – Ako se proizvod deklarira kao zdrav ili niskokaloričan, ne znači nužno da je uistinu zdrav. Stoga se uvijek treba provjeriti sastav proizvoda jer mnogi proizvođači dodaju šećere ili zaslađivače kako bi poboljšali okus proizvoda.

Izbjegavajte rafinirane namirnice – Rafinirane namirnice poput bijelog šećera, bijelog brašna, bijele riže, itd. su često deklarirane kao zdrave jer ne sadrže masnoće, ali u njima nema gotovo nikakvih hranjivih tvari. Stoga je bolje birati cjelovite žitarice, kao što su integralni kruh, smeđa riža, kvinoja i sl.

Izaberite svježe namirnice – Umjesto da kupujete gotove obroke ili konzerviranu hranu, pokušajte birati svježe namirnice koje su bogate hranjivim tvarima. Svježe voće i povrće, orašasti plodovi, sjemenke, meso, riba i jaja su izvrsne namirnice za zdravu prehranu.

Budite oprezni s “bezglutenskim” proizvodima – Mnogi ljudi vjeruju da su bezglutenski proizvodi zdravi, ali to nije uvijek istina. Mnogi bezglutenski proizvodi sadrže više šećera i masnoća kako bi poboljšali okus.

Ne vjerujte marketinškim trikovima – Mnogi proizvođači koriste različite marketinške trikove kako bi privukli kupce. Stoga nemojte nasjedati na etikete poput “prirodno”, “zdravo” ili “organsko” jer to ne znači nužno da je proizvod zdrav.

Sami kuhajte – Ako želite biti sigurni što jedete, najbolje je da sami kuhate. Tako ćete znati koje sastojke koristite i imati potpunu kontrolu nad količinom šećera, soli i masti koje unosite.

Obratite pažnju na količinu – Čak i zdrave namirnice, ako se jedu u prevelikim količinama, mogu postati nezdrave. Stoga pripazite na količinu hrane koju unosite u organizam.

Budite oprezni s voćnim sokovima – Voćni sokovi su često deklarirani kao zdravi, ali u stvarnosti često sadrže veliku količinu šećera. Bolje je jesti cijelo voće koje sadrži vlakna i hranjive tvari, umjesto da pijete sokove.

Izbjegavajte zamjene za hranu – Zamjenske namirnice poput “light” jogurta ili margarina mogu sadržavati više štetnih sastojaka nego obični proizvodi. Stoga je bolje birati prirodne namirnice umjesto zamjena za hranu.

Kako biste bili sigurni da jedete zdravo, trebali biste biti oprezni s namirnicama koje kupujete i konzumirate. Čitanje deklaracija i pažljiv izbor namirnica može pomoći u izbjegavanju “lažnih” zdravih namirnica. Uz to, najbolje je jesti svježe namirnice, kuhati sami te obratiti pažnju na količinu hrane koju unosite u organizam.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!