Home » Kakva ishrana pomaže kod prevencije i liječenja akni
Ishrana i zdravlje

Kakva ishrana pomaže kod prevencije i liječenja akni

Akne su česta kožna stanja koja pogađaju veliki broj ljudi, posebno tijekom adolescencije. Mnogi faktori, uključujući hormonalne promjene, genetiku i upalne procese, mogu doprinijeti razvoju akni. Zdrava prehrana može igrati važnu ulogu u prevenciji i liječenju akni.

Evo nekoliko preporuka za ishranu koja može pomoći u borbi protiv akni:

Izbjegavajte visokoglikemijske ugljikohidrate: hrana koja ima visok glikemijski indeks, poput rafiniranih šećera i bijelog kruha, može potaknuti proizvodnju inzulina, što može povećati rizik od akni. Umjesto toga, odaberite složene ugljikohidrate, poput cjelovitih žitarica i povrća, koji se sporije probavljaju i ne uzrokuju brze skokove razine šećera u krvi.

Jedite namirnice bogate antioksidansima: antioksidanti pomažu u zaštiti kože od oksidativnog stresa i upala, što može smanjiti rizik od akni. Jedite puno voća i povrća, posebno onih s jakim bojama poput narančaste, crvene i tamnozelene.

Konzumirajte zdrave masti: Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribama poput lososa i skuše mogu smanjiti upale u tijelu i pomoći u sprečavanju akni. Također možete povećati unos zdravih masti poput maslinovog ulja i orašastih plodova.

Smanjite unos mliječnih proizvoda: Iako veza između mliječnih proizvoda i akni nije sasvim jasna, neki studije su pokazale da postoji povezanost. Mliječni proizvodi sadrže hormon rasta i druge tvari koje mogu utjecati na proizvodnju sebuma, što može pogoršati akne. Ako imate problema s aknama, razmislite o smanjenju ili izbjegavanju mliječnih proizvoda.

Uz ove preporuke, važno je imati uravnoteženu prehranu koja uključuje dovoljno proteina, vitamina i minerala. Također, ne zaboravite da se akne ne mogu u potpunosti riješiti samo prehranom, već su potrebni i drugi pristupi, poput pravilne njege kože i liječenja lijekovima.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!