Home » Kancelarijski posao i zdravlje: Povećajte fizičku aktivnost
Pokreni se!

Kancelarijski posao i zdravlje: Povećajte fizičku aktivnost

Sve veći broj ljudi radi u kancelarijskim prostorijama, što može dovesti do nedostatka fizičke aktivnosti. Dugo sjedenje i manjak kretanja mogu uzrokovati zdravstvene probleme poput bolova u leđima, gojaznosti i slabljenja mišića. U ovom članku ćemo razmotriti kako možete povećati svoju fizičku aktivnost na poslu i poboljšati svoje zdravlje.

Hodajte
Jedan od najjednostavnijih načina za povećanje fizičke aktivnosti na poslu je hodanje. Umjesto da sjedite za stolom tijekom pauze, izađite iz zgrade i prošećite nekoliko minuta. Ukoliko ste u prilici, umjesto lifta koristite stepenice, a nekoliko puta dnevno prošetajte po hodniku.

Iskoristite vrijeme pauze
Ako radite puno sati sjedeći, pokušajte iskoristiti svoje pauze kako biste se pokrenuli. Možete raditi kratke vježbe za razgibavanje ili otići u obližnji park na kratku šetnju. Ukoliko imate vremena, iskoristite pauzu za odlazak u teretanu ili na grupni trening.

Poboljšajte svoj radni prostor
Poboljšanje radnog prostora može pomoći u povećanju fizičke aktivnosti. Stavite telefon dalje od stola kako biste morali ustati da biste ga podigli. Također, možete razmotriti korištenje stolice za vježbanje umjesto obične stolice, što će vam pomoći da ojačate svoje trbušne mišiće i poboljšate držanje.

Radite kratke vježbe tijekom radnog dana
Ako nemate vremena za odlazak u teretanu ili za šetnju tijekom pauze, razmislite o kratkim vježbama koje možete raditi tijekom radnog dana. Možete raditi vježbe poput čučnjeva, sklekova ili trbušnjaka. Takve vježbe će vam pomoći da ojačate mišiće i povećate cirkulaciju.

Stojite dok radite
Ako vam je dopušteno, pokušajte raditi stojeći. Postoji mnogo stolova za stajanje koji će vam omogućiti da radite u uspravnom položaju, čime ćete poboljšati držanje i potaknuti cirkulaciju krvi.

Zaključak

Kao što smo vidjeli, postoje mnoge jednostavne stvari koje možete učiniti kako biste povećali svoju fizičku aktivnost tijekom radnog dana. Redovita fizička aktivnost ne samo da pomaže u prevenciji zdravstvenih problema, već može pomoći i u povećanju produktivnosti i koncentracije na poslu. Uz to, vježbanje tijekom radnog dana može pomoći u smanjenju stresa, što je vrlo važno u modernom radnom okruženju.

Važno je napomenuti da, unatoč prednostima fizičke aktivnosti tijekom radnog dana, ne smijete zanemariti važnost adekvatnog odmora i opuštanja. Odmor je ključan za obnovu energije i mentalne snage te sprječava izgaranje na poslu. Stoga, prilagodite svoj raspored tako da imate dovoljno vremena za fizičku aktivnost, ali i za odmor.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!