Home » Karfiol: Niskokalorična namirnica i zdravstvene koristi
Zdrave namirnice

Karfiol: Niskokalorična namirnica i zdravstvene koristi

Karfiol, također poznat kao cvjetača, je izuzetno zdrava namirnica s brojnim nutritivnim prednostima. To je vrsta povrća koja pripada obitelji kupusnjača (Brassicaceae). Jednogodišnja je biljka koja se uzgaja zbog jestivih cvjetnih pupoljaka i sočnih bijelih cvjetova koji tvore “glavicu” karfiola. Glavica karfiola je sastavljena od zbijenih cvjetnih pupoljaka koji su prekriveni lišćem.

Razlozi zbog čega se karfiol smatra zdravom namirnicom:

  • Nutritivni sastav: Karfiol je bogat vlaknima, vitaminom C, vitaminom K, folnom kiselinom, vitaminom B6, kalijem i manganom. Također sadrži manje količine drugih vitamina i minerala poput vitamina B5, B2, B3, B1, E, željeza, cinka i magnezija.
  • Antioksidansi: Karfiol je izvor antioksidansa poput vitamina C i manganom koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. Antioksidansi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima i mogu smanjiti rizik od određenih bolesti poput srčanih bolesti, određenih vrsta raka i neurodegenerativnih poremećaja.
  • Vlakna: Karfiol je izvrstan izvor vlakana. Vlakna su važna za zdravlje probavnog sistema, pomažući u regulaciji probave, održavanju zdrave tjelesne težine i smanjenju rizika od bolesti probavnog sistema poput zatvora, divertikuloze i raka debelog crijeva.
  • Niskokalorična namirnica: Karfiol ima nisku kalorijsku vrijednost, što ga čini pogodnim za uključivanje u prehranu za kontrolu tjelesne težine. Jedna šoljica sirovog karfiola sadrži samo oko 25 kalorija.
  • Protuupalna svojstva: Karfiol sadrži tvari koje imaju protuupalna svojstva, poput sulforafana, koji je povezan s smanjenjem upalnih procesa u tijelu. Redovita konzumacija karfiola može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih upalnih stanja, poput artritisa i bolesti srca.

Karfiola je vrlo svestrana namirnica koja se može pripremati na razne načine. Može se jesti svježi, kuhan, pečen, pirjan ili čak pretvoriti u rižu ili pire. To omogućuje različite mogućnosti uključivanja karfiola u prehranu i održavanje raznolikosti obroka.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!