Home » Kefir – 7 razloga zbog kojih ga trebamo uvrstiti u svakodnevnu ishranu
Zdrave namirnice

Kefir – 7 razloga zbog kojih ga trebamo uvrstiti u svakodnevnu ishranu

Kefir je fermentirani mliječni napitak koji se proizvodi od kefirnih zrnaca i mlijeka. Ovaj napitak je veoma popularan u mnogim kulturama i ima brojne zdravstvene koristi.

Navešćemo sedam razloga zbog kojih biste ga trebali uvrstiti u svoju svakodnevnu ishranu:

Kefir je izvrstan izvor probiotika

Ovaj napitak je bogat probioticima, koji su korisni mikroorganizmi koji pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Probiotici pomažu u jačanju imunološkog sistema, smanjenju upala u tijelu i poboljšanju probave.

Bogat hranjivim tvarima

Sadrži mnoge hranjive tvari, uključujući proteine, kalcij, magnezij, vitamin B12 i K2. Ove hranjive tvari igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, zuba i kardiovaskularnog sistema.

Kefir pomaže u regulaciji probave

Bogat probioticima, koji pomažu u regulaciji probave, ovaj napitak pomaže u održavanju zdrave crijevne flore, sprečava zatvor i smanjuje rizik od različitih bolesti probavnog sistema.

Jača imunološki sistem

Probiotici u kefiru pomažu u jačanju imunološkog sistema. Također sadrži antioksidante koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i smanjenju upala u tijelu.

Smanjuje rizik od različitih bolesti

Konzumacija kefira može smanjiti rizik od različitih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak. Ovaj napitak pomaže u održavanju zdravlja krvnih sudova, sprečava nakupljanje lošeg holesterola i šećera u krvi.

Dobar za kožu i kosu

Kefir sadrži mliječne kiseline koje pomažu u čišćenju kože i uklanjanju mrtvih ćelija. Također, pomaže u jačanju kose i noktiju.

Lako je dostupan i jednostavan za pripremu

Ovaj izvrsni napitak možete naći u svim većim supermarketima i trgovinama zdrave hrane. Također, možete ga lako napraviti kod kuće koristeći kefirna zrnca i mlijeko.

Ako želite uvrstiti kefir u svoju svakodnevnu ishranu, preporučujemo da ga pijete svakodnevno u malim količinama, najbolje uz doručak ili kao užinu. Možete ga piti samog ili ga koristiti kao sastojak u smoothijima ili drugim napicima.

Pri kupovini kefira, pripazite na vrstu mlijeka koja se koristi u proizvodnji. Najbolje je kupiti onaj koji je napravljen od organskog mlijeka bez dodanih šećera i aditiva.

Ukoliko ga želite napraviti kod kuće, potreban vam je kefirni starter ili kefirna zrnca koja se mogu nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Postupak pripreme kefira je jednostavan, a detaljna uputstva možete pronaći na internetu.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!