Home » Koja hrana može prouzrokovati glavobolje?
Ishrana i zdravlje

Koja hrana može prouzrokovati glavobolje?

Glavobolje su česta pojava, a mnogi faktori mogu biti njen uzrok a jedan od tih faktora je hrana koju jedemo. Određene vrste hrane ili pića mogu izazvati glavobolju kod nekih ljudi. Navešćemo kako hrana može uzrokovati glavobolju i koje vrste hrane treba izbjegavati ako ste skloni ovom problemu.

Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači, poput aspartama, mogu izazvati glavobolju kod nekih ljudi. Preporučuje se da umjesto umjetnih zaslađivača koristite prirodne alternative, poput stevije.

Sir i ostali mliječni proizvodi

Sir, osobito stariji sirevi poput cheddar sira, mogu izazvati glavobolju. Ostali mliječni proizvodi poput kiselog vrhnja i mlijeka mogu također biti okidači glavobolje. Ako ste skloni ovom problemu, preporučuje se da umjesto mliječnih proizvoda koristite alternative poput mlijeka badema ili soje.

Hrana bogata tiraminom

Hrana bogata tiraminom, poput sušenog voća, avokada, rajčica, crnog vina, slanine i konzervirane ribe, može izazvati glavobolju kod nekih ljudi. To se događa jer tiramin može izazvati sužavanje krvnih žila u mozgu, što može dovesti do glavobolje.

Glutamat

Glutamat je uobičajeni aditiv u hrani koji se koristi kako bi se poboljšao okus hrane. Glutamat se nalazi u mnogim vrstama hrane, poput juha u vrećici, umaka za salatu, konzervirane hrane i brze hrane. Neke osobe su osjetljive na glutamat i mogu doživjeti glavobolju nakon konzumiranja hrane koja sadrži ovaj aditiv.

Kofein

Kofein se nalazi u mnogim pićima, poput kave, čaja i gaziranih pića. Prekomjerno konzumiranje kofeina može uzrokovati glavobolju kod nekih ljudi. Ako ste skloni ovom problemu, preporučuje se da ograničite unos kofeina ili ga u potpunosti izbjegavate.

Alkohol

Alkohol može uzrokovati glavobolju kod nekih ljudi. To se događa jer alkohol može izazvati dehidraciju, što može dovesti do glavobolje. Preporučuje se da ograničite unos alkohola ili ga u potpunosti izbjegavate ako ste skloni glavoboljama.

Hrana koja izaziva alergijske reakcije

Alergije na hranu mogu izazvati glavobolju kod nekih ljudi. Neki od najčešćih alergena u hrani su jaja, mlijeko, pšenica, kikiriki i riba. Ako imate alergiju na hranu, preporučuje se da izbjegavate hranu koja sadrži alergen.

Kako izbjeći glavobolju uzrokovanu hranom?

Ako ste skloni glavoboljama uzrokovanim hranom, preporučuje se da vodite dnevnik prehrane. Zapisujte što jedete i kada se pojavljuju glavobolje. To će vam pomoći da utvrdite koja hrana uzrokuje glavobolju. Nakon što utvrdite koja hrana izaziva glavobolju, možete izbjegavati tu hranu ili pronaći alternative koje ne izazivaju glavobolju.

Također je važno piti dovoljno vode kako biste izbjegli dehidraciju, koja može izazvati glavobolju. Preporučuje se da pijete najmanje 8 čaša vode dnevno.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!