Home » Koja hrana najviše šteti zubima a koja im pomaže da zablistaju
Ishrana i zdravlje

Koja hrana najviše šteti zubima a koja im pomaže da zablistaju

Dobra oralna higijena ne ovisi samo o redovitom četkanju zubi, već i o vašoj prehrani. Neki od načina na koje hrana može utjecati na zdravlje vaših zubi su:

Hrana koja najviše šteti zubima:

Slatka hrana: Bakterije u ustima se hrane šećerom koji se nalazi u slatkim namirnicama, što dovodi do proizvodnje kiseline koja može uništiti zubnu caklinu i uzrokovati karijes.

Kiselkasta hrana: Hrana bogata kiselinom, poput citrusa, kiselih napitaka i umaka, može oštetiti zubnu caklinu i uzrokovati eroziju zubi.

Hrana bogata ugljikohidratima: Hrana bogata ugljikohidratima, poput kruha, tjestenine i grickalica, može se zadržati na zubima i potaknuti rast bakterija, što dovodi do karijesa.

Hrana koja pomaže zubima:

Namirnice bogate kalcijem: Kalcij je ključni mineral za zdravlje zubi, pa je važno uključiti hranu bogatu kalcijem u svoju prehranu. Mlijeko, sir, jogurt i zeleno lisnato povrće poput kelja i brokule su dobri izvori kalcija.

Sve sa vitaminom D: Vitamin D je također važan za zdravlje zubi, jer pomaže tijelu da apsorbira kalcij. Hrana bogata vitaminom D uključuje masnu ribu, žumanjke i dodatke prehrani s vitaminom D.

Hrana bogata vlaknima: Hrana bogata vlaknima, poput jabuka, mrkve i celera, pomaže čistiti zube i potiče proizvodnju sline, što pomaže u neutralizaciji kiselina u ustima.

Osim toga, važno je piti dovoljno vode kako bi se usta održavala hidratiziranim i smanjio rizik od suhih usta, što može dovesti do karijesa. Također, važno je izbjegavati grickanje hrane između obroka i redovito posjećivati zubara kako bi se održalo dobro zdravlje zubi i desni.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!