Home » Koja hrana pomaže u borbi protiv stresa
Zdravlje uma

Koja hrana pomaže u borbi protiv stresa

Stres je sveprisutan u suvremenom životu, a može uzrokovati brojne zdravstvene probleme ako se ne riješi na odgovarajući način. Jedan od načina na koji se može smanjiti stres je pravilna prehrana. Određena hrana može djelovati kao prirodni antidepresiv i smanjiti razinu hormona stresa u tijelu. U nastavku su navedene neke namirnice koje su posebno korisne u borbi protiv stresa:

Orašasti plodovi – Orašasti plodovi su bogati magnezijem, a istraživanja su pokazala da je magnezij važan za smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja. Bademi, lješnjaci i orasi su posebno korisni.

Zeleno povrće – Zeleno povrće poput špinata, kelja i blitve bogato je vitaminima i mineralima koji su važni za uravnoteženo mentalno zdravlje. Također su bogati antioksidansima koji štite tijelo od stresa.

Riba – Riba poput lososa, tune i sardina bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za uravnoteženo mentalno zdravlje. Omega-3 masne kiseline također smanjuju upalu u tijelu, koja je često povezana sa stresom.

Tamna čokolada – Tamna čokolada sadrži flavonoide, koji su antioksidansi koji pomažu u smanjenju razine hormona stresa u tijelu. Ali pazite da ne pretjerate, jer tamna čokolada sadrži i kofein i šećer.

Banane – Banane su bogate kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Kada je krvni tlak nizak, tijelo može biti osjetljivije na stres. Banane su također bogate vitaminom B6, koji pomaže u proizvodnji hormona sreće.

Čaj – Čajevi poput kamilice, mente i lavande imaju umirujuće svojstvo koje pomaže u smanjenju stresa. Kofein može imati suprotan učinak, pa birajte čajeve bez kofeina.

Uzimanje ovih namirnica u svoju prehranu može pomoći u borbi protiv stresa i poboljšanju raspoloženja. Važno je naglasiti da pravilna prehrana nije jedino rješenje za smanjenje stresa, a važno je i redovito vježbanje te dovoljno sna.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!