Home » Koje namirnice imaju najmanje kalorija?
Ishrana i zdravlje

Koje namirnice imaju najmanje kalorija?

U današnjem svijetu u kojem ljudi sve više vode računa o svom zdravlju, važno je znati koje namirnice imaju najmanje kalorija.

Kalorije su mjera energije koju dobivamo iz hrane, ali unos previše kalorija može dovesti do prekomjerne težine i raznih zdravstvenih problema. Srećom, postoje zdrave namirnice koje imaju vrlo nizak kalorijski sadržaj, a ipak pružaju vrijedne hranjive tvari.

Krastavac

Krastavci su izvrstan izbor jer sadrže samo oko 16 kalorija na 100 grama. Također su bogati vodom, što ih čini odličnom opcijom za hidrataciju. Dodatno, krastavci su izvor vitamina K i C, kao i vlakana koja podržavaju zdravlje probavnog sustava.

Špinat

Špinat je povrće koje ima vrlo malo kalorija – samo 23 kalorije na 100 grama. Također je bogat vlaknima, vitaminom A, vitaminom C i željezom. Špinat je također dobar izvor antioksidanata koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa.

Brokula

Brokula je još jedna namirnica s malo kalorija i bogata hranjivim tvarima. Sadrži samo oko 34 kalorije na 100 grama. Brokula je izvor vitamina C, vitamina K, vlakana i antioksidanata. Također je poznata po svom potencijalu da podržava zdravlje kostiju.

Paprika

Paprike su niskokalorično povrće koje dolazi u raznim bojama i sortama. Crvena paprika ima oko 31 kaloriju na 100 grama, dok zelena paprika sadrži oko 20 kalorija na istu količinu. Paprike su bogate vitaminom C, vitaminom A i vitaminom B6. Također sadrže antioksidanse koji mogu podržati zdravlje srca.

Jagode

Kada je riječ o voću s malo kalorija, jagode su izvrsna opcija. Sadrže samo oko 32 kalorije na 100 grama. Jagode su bogate vitaminom C, folnom kiselinom, vlaknima i antioksidansima. Također su ukusne i mogu zadovoljiti vašu želju za slatkišima na zdrav način.

Tuna

Ako tražite namirnice s malo kalorija bogate proteinima, tuna je odličan izbor. Konzervirana tuna u vodi sadrži samo oko 100 kalorija na 100 grama. Tuna je izvor visokokvalitetnih proteina koji su važni za izgradnju mišića i održavanje zdrave tjelesne mase. Također je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su dobre za zdravlje srca.

Jaja

Jaja su jedna od najzdravijih namirnica i imaju nisku kalorijsku vrijednost od samo 70-80 kalorija po jajetu. Sadrže visokokvalitetne proteine, vitamine B12 i D, željezo i druge hranjive tvari. Jaja su također izvor zdravih masti i mogu pomoći u osjećaju sitosti.

Kupus

Kupus je još jedna namirnica s malo kalorija koja ima oko 25 kalorija na 100 grama. Kupus je bogat vlaknima, vitaminom C i vitaminom K. Također je poznat po svojim protuupalnim svojstvima i podržava zdravlje probavnog sustava.

Lubenica

Kada je riječ o voću s niskom kalorijskom vrijednošću, lubenica je odličan izbor. Sadrži oko 30 kalorija na 100 grama. Lubenica je bogata vodom i elektrolitima, što je čini idealnom za hidrataciju. Također je izvor vitamina A i vitamina C.

Piletina bez kože

Piletina je vrlo hranjiva namirnica s malo kalorija ako se konzumira bez kože. Pileće prsa bez kože sadrže oko 165 kalorija na 100 grama. Piletina je izvor proteina, vitamina B6 i niacina. Važno je napomenuti da priprema piletine na zdrav način, kao što je pečenje ili kuhanje, bez dodataka masnoće, pomaže u održavanju niskog kalorijskog sadržaja.

Ove namirnice s niskom kalorijskom vrijednošću mogu biti izvrsni dodaci uravnoteženoj prehrani. Međutim, važno je naglasiti da je cjelovita prehrana koja uključuje raznovrsnost namirnica najbolji pristup održavanju zdrave tjelesne težine i dobrom zdravlju.

Uvijek je preporučljivo konzultirati se s nutricionistom ili stručnjakom za prehranu kako biste dobili personalizirane smjernice o prehrani.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!