Home » Koje namirnice pomažu kod jačanja i zdravlja štitnjače?
Ishrana i zdravlje

Koje namirnice pomažu kod jačanja i zdravlja štitnjače?

Štitnjača je važna žlijezda u tijelu koja igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma, rasta i razvoja. Zdravlje štitnjače ovisi o mnogim faktorima, uključujući prehranu. Srećom, postoji nekoliko namirnica koje mogu pomoći u jačanju štitnjače i održavanju njezine funkcije. U nastavku su navedene neke od tih namirnica:

Jod

Jod je ključni mineral za zdravlje štitnjače, jer je važan sastojak hormona koje proizvodi. Najbolji izvori joda su morska hrana, poput algi, ribe i školjki, kao i jodirana sol i mlijeko.

Brazilski oraščići

Brazilski oraščići su bogati selenom, mineralom koji je važan za zdravlje štitnjače. Selen pomaže u pretvaranju hormona štitnjače u aktivnu formu i štiti štitnjaču od oksidativnog stresa. Jedan brazilski oraščić sadrži gotovo dnevnu preporučenu dozu selena.

Morska riba

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u morskoj ribi, poput lososa, skuše i tuna, također mogu pomoći u održavanju zdravlja štitnjače. Omega-3 masne kiseline imaju protuupalno djelovanje i mogu pomoći u smanjenju upala u štitnjači.

Tamnozeleno lisnato povrće

Povrće poput kelja, špinata i blitve bogato je hranjivim tvarima poput vitamina A, C i K, te mineralima poput kalcija i željeza, koji su važni za zdravlje štitnjače.

Mliječni proizvodi

Kalcijum, mineral koji se nalazi u mliječnim proizvodima poput mlijeka, jogurta i sira, također može pomoći u održavanju zdravlja štitnjače. Kalcijum pomaže u regulaciji hormona štitnjače i sprječava smanjenje gustoće kostiju, što može biti problem kod poremećaja štitnjače.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži srednjelančane masne kiseline, koje mogu pomoći u poticanju zdravlja štitnjače. Srednjelančane masne kiseline su lako probavljive i mogu pomoći u poboljšanju apsorpcije hranjivih tvari potrebnih za zdravu funkciju štitnjače.

Ove namirnice mogu biti korisne za zdravlje štitnjače, ali uvijek se treba držati uravnotežene prehrane i konzultirati se sa svojim liječnikom ili nutricionistom prije nego što uključite bilo koje namirnice u svoju prehranu. Prekomjerno unošenje joda, selena ili drugih hranjivih tvari također može biti štetno za zdravlje štitnjače i cjelokupno zdravlje. Također je važno izbjegavati hranu koja može negativno utjecati na zdravlje štitnjače, poput hrane koja sadrži goitrogene, tvari koje mogu ometati proizvodnju hormona štitnjače. To uključuje hranu poput kelja, brokule, cvjetače, kikirikija i soje.

Uz pravilnu prehranu, važno je također voditi zdrav životni stil, uključujući dovoljno sna, redovitu tjelovježbu i upravljanje stresom. To može pomoći u održavanju zdravog funkcioniranja štitnjače i cjelokupnog zdravlja.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!