Home » Koje namirnice pomažu kod slabe cirkulacije
Ishrana i zdravlje

Koje namirnice pomažu kod slabe cirkulacije

Slaba cirkulacija je stanje koje može biti uzrokovano različitim faktorima, kao što su loša ishrana, neaktivnost, stres, pušenje i genetska predispozicija. Postoje neke namirnice koje mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije pa ćemo spomenuti pet takvih namirnica.

Celer
Celer sadrži prirodne diuretike koji pomažu u izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Ovo smanjuje opterećenje na srce i poboljšava protok krvi. Celer takođe sadrži antioksidanse koji smanjuju upalu u krvnim sudovima.

Špinat
Špinat je bogat vitaminom K, koji pomaže u zgrušavanju krvi, čime se smanjuje rizik od krvnih ugrušaka. Takođe sadrži željezo, koje pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i transportu kiseonika kroz organizam.

Jabuke
Jabuke su bogate flavonoidima, koji poboljšavaju protok krvi i smanjuju upalu u krvnim sudovima. Sadrže vlakna, koja pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Crni luk
Crni luk je bogat sumpornim jedinjenjima koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi i poboljšavaju protok krvi.Takođe sadrži flavonoide koji pomažu u smanjenju upale i sprečavanju srčanih bolesti.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi, poput badema, oraha i lješnika, bogati su mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi i poboljšavaju protok krvi. Orašasti plodovi takođe sadrže magnezijum, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

Uz redovno konzumiranje ovih namirnica, važno je takođe piti dovoljno vode, redovno vježbati i izbjegavati pušenje kako bi se poboljšala cirkulacija. Takođe, ako imate ozbiljnije probleme sa cirkulacijom, treba se obratiti ljekaru radi adekvatnog liječenja.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!