Home » Koje su zdravstvene prednosti chia sjemenki
Zdrave namirnice

Koje su zdravstvene prednosti chia sjemenki

Chia sjemenke su sitne sjemenke koje se mogu naći u brojnim trgovinama zdrave hrane, a koje su poznate po svojim zdravstvenim prednostima. Ove sjemenke su bogate hranjivim tvarima i imaju razne prednosti za zdravlje. U nastavku ćemo istražiti koje su to zdravstvene prednosti chia sjemenki.

Jedna od najvažnijih prednosti chia sjemenki je njihova visoka koncentracija antioksidansa. Antioksidansi su hranjive tvari koje pomažu u zaštiti tijela od štetnih slobodnih radikala koji mogu uzrokovati stanično oštećenje. Ova sjemenka ima visok udio antioksidansa poput kvercetina, katehina i klorogenske kiseline.

Chia sjemenke također su bogate hranjivim tvarima poput vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina. Ove hranjive tvari pomažu u održavanju zdravlja srca, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Omega-3 masne kiseline posebno su važne za zdravlje srca jer smanjuju upalu u tijelu i pomažu u snižavanju razine triglicerida u krvi.

Ove sjemenke također mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi. Vlakna u chia sjemenkama mogu usporiti probavu i apsorpciju ugljikohidrata, što može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi. Osim toga, chia sjemenke imaju niski glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuju velike skokove u razini šećera u krvi.

Chia sjemenke mogu također pomoći u mršavljenju. Vlakna u chia sjemenkama pomažu u smanjenju apetita i potiču osjećaj sitosti, što može dovesti do manjeg unosa kalorija. Također, ove sjemenke su niskokalorične i bogate hranjivim tvarima, što ih čini idealnim dodatkom prehrani za one koji žele izgubiti na težini.

Osim toga, imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika od raznih kroničnih bolesti poput artritisa i dijabetesa. Ove sjemenke također mogu pomoći u održavanju zdravlja mozga i poboljšanju kognitivnih funkcija.

Postoji mnogo načina na koje se mogu uključiti u prehranu. Mogu se dodati u smutije, salate, žitarice i druge jela. Također se mogu koristiti kao nadomjestak za jaja u receptima, kao dodatak kruhu i pecivima, te kao sastojak u raznim slasticama poput pudinga od chia sjemenki.

No, važno je imati na umu da se chia sjemenke ne smiju konzumirati u velikim količinama jer mogu uzrokovati probavne smetnje poput nadutosti i proljeva. Preporučuje se da se dnevno konzumira oko 20 grama chia sjemenki.

Također, važno je napomenuti da osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju biti oprezne pri konzumiranju chia sjemenki jer mogu povećati rizik od krvarenja.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!