Home » Konzervansi u prehrambenim proizvodima i koliko su štetni za naše zdravlje
Ishrana i zdravlje

Konzervansi u prehrambenim proizvodima i koliko su štetni za naše zdravlje

Konzervansi su supstance koje se dodaju hrani kako bi produžile njeno trajanje, sprečile kvarenje i održale svežinu. Oni se koriste u raznim vrstama hrane, uključujući konzerviranu hranu, preradene namirnice, mesne proizvode, pekarske proizvode i pića. Glavni razlog za korišćenje konzervansa je sprečavanje rasta mikroorganizama kao što su bakterije, kvasci i plijesni, koji mogu uzrokovati kvarenje hrane ili čak dovesti do bolesti ako se konzumira kontaminirana hrana. Konzervansi takođe pomažu u održavanju ukusa, teksture i nutritivne vrijednosti hrane. Neki uobičajeni konzervansi uključuju:

  • Benzoati (npr. natrijum benzoat): Često se koristi u kiselom voću, gaziranim pićima i umacima.
  • Sulfiti (npr. sumpor-dioksid): Često se koriste u sušenom voću, vinskom sirćetu, vinu i prerađenom mesu.
  • Nitriti i nitrati: Često se koriste u prerađenim mesnim proizvodima kao što su kobasice i šunka.
  • Etilen-di-amin-tetraacetna kiselina (EDTA): Koristi se u nekim prehrambenim proizvodima kao kelirajući agens za sprečavanje kvarenja hrane.
  • Askorbinska kiselina (vitamin C): Ponekad se koristi kao prirodni konzervans, posebno u voću i povrću.

Neke osobe mogu biti preosetljive ili alergične na određene konzervanse poput sulfita ili benzoata. Ove reakcije mogu uključivati kožne iritacije, respiratorne probleme i gastrointestinalne smetnje. Sulfiti, koji se često koriste kao konzervansi, mogu izazvati simptome astme kod osoba koje su već sklone ovoj bolesti. Postoji zabrinutost da neki konzervansi, poput nitrita i nitrata koji se koriste u prerađenom mesu, mogu biti povezani s povećanim rizikom od određenih vrsta raka, posebno debelog crijeva.

Određeni konzervansi mogu uticati na zdravlje creva i mikrobiom, što može imati dugoročne posledice na opšte zdravlje. Konzervansi, poput azo boja i benzoata, mogu biti povezani s hiperaktivnošću i poremećajem pažnje kod dece. Važno je napomenuti da su konzervansi koji se koriste u prehrambenoj industriji podložni strogoj regulaciji i moraju biti odobreni od strane nadležnih tijela za prehrambenu sigurnost. Njihova upotreba je ograničena na sigurne nivoe i propisane granice. Kao potrošač, važno je biti svjestan svog ličnog zdravlja, alergija i preosetljivosti na određene konzervanse.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!