Home » Kukuruz – hranjiva žitarica koja bi trebala biti dio vaše prehrane
Zdrave namirnice

Kukuruz – hranjiva žitarica koja bi trebala biti dio vaše prehrane

Kukuruz je jedna od najvažnijih žitarica u svijetu, a osim što se koristi za prehranu ljudi, koristi se i za proizvodnju raznih proizvoda poput hrane za životinje, goriva i plastičnih proizvoda. Bogat je hranjivim tvarima koje su važne za održavanje zdravlja, stoga bi trebao biti dio zdrave prehrane. U nastavku su navedene neke od glavnih prednosti konzumiranja kukuruza za zdravlje.

Sadrži visoke razine vlakana
Bogat  je vlaknima, što pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava. Vlakna iz kukuruza pomažu u reguliranju razine šećera u krvi, smanjuju rizik od srčanih bolesti i pomažu u sprečavanju problema s probavom poput zatvora.

Bogat je antioksidansima
Kukuruz sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su molekule koje mogu oštetiti stanice i DNA, što može dovesti do raznih bolesti. Konzumiranje kukuruza može pomoći u sprečavanju bolesti poput raka, srčanih bolesti i Alzheimerove bolesti.

Pomaže u održavanju zdravog srca
Sadrži visoke razine magnezija, koji je važan za održavanje zdravog srca. Magnezij pomaže u reguliranju srčanog ritma i krvnog tlaka. Također, kukuruz je bogat folnom kiselinom, koja pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Izvor je energije i ugljikohidrata
Kukuruz je bogat ugljikohidratima i predstavlja važan izvor energije. Ugljikohidrati su važni za normalno funkcioniranje tijela i vitalni su za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Sadrži vitamine i minerale
Bogat je i vitaminom B, posebno niacinom, tiaminom i riboflavinom. Ovi vitamini su važni za normalno funkcioniranje tijela i pomažu u pretvaranju hrane u energiju. Također sadrži minerale poput fosfora, kalija i cinka, koji su važni za održavanje zdravih kostiju, mišića i imunološkog sustava.

Pomaže u mršavljenju
Kukuruz je niskokalorična namirnica, što znači da može pomoći u gubitku težine. Jedna šalica kukuruza sadrži samo oko 100-120 kalorija, što je manje od drugih zrnja poput riže i pšenice. Također je bogat vlaknima koja pomažu u održavanju osjećaja sitosti, što znači da ćete manje jesti i lakše izbjegavati prejedanje.

Pomaže u održavanju zdravog vida
Kukuruz sadrži karotenoide, posebno lutein i zeaksantin, koji su važni za održavanje zdravog vida. Karotenoidi pomažu u zaštiti očiju od oštećenja uzrokovanih UV zrakama i drugim štetnim čimbenicima.

Uzimajući u obzir sve zdravstvene prednosti koje kukuruz pruža, kao i njegovu raznovrsnu upotrebu u prehrani, svakako bi trebao biti dio uravnotežene prehrane. No, treba imati na umu da kukuruz može biti alergen, pa osobe koje su alergične na kukuruz trebaju ga izbjegavati. Također, treba paziti na način pripreme, jer prevelika količina masnoće ili dodataka poput soli i šećera mogu anulirati pozitivne učinke konzumiranja kukuruza.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!