Home » Kurkuma: Više od začina, pogledajte i zašto
Zdrave namirnice

Kurkuma: Više od začina, pogledajte i zašto

Kurkuma je jedan od najpopularnijih začina u azijskoj kuhinji, ali istovremeno je i ljekovita biljka koja ima brojne zdravstvene koristi. Uzročnik njenih ljekovitih svojstava je glavni aktivni sastojak poznat kao kurkumin.

Kurkumin je prirodni pigment koji se nalazi u rizomu kurkume, a poznat je po svojim snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. U istraživanjima je pokazano da kurkumin može smanjiti upalu u tijelu tako što smanjuje aktivnost nekoliko ključnih upalnih markera.

Kurkumin također pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa koji može uzrokovati oštećenje stanica i DNK. To je posebno značajno jer su oštećene stanice povezane s različitim bolestima poput raka.

U istraživanjima je također utvrđeno da kurkumin može poboljšati funkciju mozga. Kurkumin potiče proizvodnju neurotrofičnih čimbenika u mozgu, što pomaže u stvaranju novih veza između stanica i poboljšava funkciju mozga. To ga čini korisnim u prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Kurkumin se također povezuje s poboljšanjem zdravlja srca. Upala i oksidativni stres u tijelu mogu dovesti do bolesti srca. Kurkumin smanjuje upalu i oksidativni stres, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Pored toga, kurkumin se također povezuje s poboljšanjem razine šećera u krvi i poboljšanjem inzulinske osjetljivosti. To može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa.

Kurkuma se može konzumirati na različite načine. Najčešći način je dodavanje kurkume kao začina u jelima, ali također se može koristiti kao dodatak smoothijima ili kao napitak u obliku čaja. Važno je napomenuti da prekomjerna konzumacija kurkume može dovesti do neželjenih nuspojava, uključujući gastrointestinalne probleme, stoga se preporučuje umjerena konzumacija.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!