Home » Lavanda kao tradicionalni prirodni lijek za smanjenje stresa i tjeskobe
Ishrana i zdravlje

Lavanda kao tradicionalni prirodni lijek za smanjenje stresa i tjeskobe

Lavanda je mediteranska biljka koja pripada rodu Lavandula. Postoji nekoliko vrsta lavande, ali najčešće se koristi Lavandula angustifolia. Lavanda se uzgaja zbog svojih mirisnih cvjetova koji se koriste u proizvodnji ulja lavande, čajeva, losiona i drugih proizvoda. Cvjetovi lavande su ljubičasti i rastu na dugim, uskim stabljikama. Lavanda se tradicionalno koristi za ublažavanje stresa i tjeskobe, te kao sredstvo za opuštanje i miran san. Lavanda se može koristiti i u kozmetici zbog svojih umirujućih i antioksidativnih svojstava.

Ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju upale u tijelu. Po svojim ljekovitim svojstvima koja ima koristi se u medicini i aromaterapiji u obliku ulja za ublažavanje različitih vrsta bolova, uključujući glavobolje, menstrualne bolove i bolove u mišićima. Lavanda ima prirodna insekticidna svojstva, pa se često koristi u obliku sprejeva, svijeća i drugih proizvoda za odbijanje insekata poput komaraca i moljaca.

Postoji nekoliko načina na koji se lavanda može koristiti za smanjenje stresa:

Čaj od lavande

Čaj od suhih cvjetova lavande može se napraviti kuhanjem 1-2 kašike suhih cvjetova lavande u šoljici vode 5-10 minuta. Čaj od lavande može pomoći u opuštanju i smanjenju stresa.

Aromaterapija

Ulje lavande može se koristiti u aromaterapiji. Udisanje mirisa lavande može pomoći u opuštanju i smirivanju.

Kupka s lavandom

Dodavanje nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u toplu kupku može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju stresa.

Lavanda kao biljka u domu

Postavljanje biljke lavande u domu može pomoći u stvaranju mirne i opuštajuće atmosfere.

Lavanda se smatra sigurnom biljkom i rijetko uzrokuje nuspojave. Međutim, uvijek je važno razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što počnete koristiti bilo kakve dodatke ili biljke za liječenje zdravstvenih problema.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!