Home » Ljekovita svojstva jagoda u službi našeg zdravlja
Zdrave namirnice

Ljekovita svojstva jagoda u službi našeg zdravlja

Jagode su vrlo ukusno voće koje se koristi u kulinarstvu kao svježe voće, u kolačima, desertima, sokovima i drugim pićima. Botanički gledano, jagoda je pripadnik porodice ruža (Rosaceae) i porijeklom je iz Sjeverne Amerike. Jagoda se sada uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, a poznate su po svom slatkom okusu i karakterističnoj crvenoj boji. Osim crvenih, postoje i sorte jagoda u drugim bojama poput bijele, ružičaste i žute.

Jagode su bogate vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima, zbog čega su popularna i zdrava namirnica. Osim što su ukusne, jagode su i izuzetno zdrave namirnice.

Voće koje je niskokalorično i bogato vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa u tijelu. Također sadrže flavonoide, koji su korisni za zdravlje srca i mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi.

Jagode također sadrže folnu kiselinu, vitamin K, kalij i druge hranjive tvari koje su važne za održavanje zdravlja kostiju, smanjenje upala u tijelu, poboljšanje imuniteta i pomoć u borbi protiv nekih vrsta karcinoma.

Također su izvrstan izvor antioksidansa koje štite naše stanice od oštećenja i smanjuju rizik od različitih bolesti. Osim toga, jagode mogu poboljšati kognitivne funkcije i pomoći u održavanju zdravog mozga.

Pomažu u regulaciji šećera u krvi. Jagode imaju niski glikemijski indeks i bogate su vlaknima, što može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

Dakle, konzumiranje jagoda može imati brojne pozitivne učinke na vaše zdravlje.

Jagode se mogu konzumirati kao svježe voće ili dodavati u smoothije, salate i druge zdrave obroke. Važno je odabrati organ

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!