Home » Ljekovita svojstva višnje: Bogata izvor vitamina i antioksidansa
Zdrave namirnice

Ljekovita svojstva višnje: Bogata izvor vitamina i antioksidansa

Višnja je voće koje se često konzumira u ljetnim mjesecima. Međutim, ono što mnogi ne znaju je da su višnje zapravo veoma zdrave i imaju mnoga ljekovita svojstva.

Osim što su bogate vitaminima A i C, višnje sadrže i mnogo drugih hranjivih tvari poput kalija, mangana i bakra. Međutim, ono što ih čini posebnima su antioksidansi koje sadrže. Antioksidansi su važni za tijelo jer pomažu u zaštiti od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su molekule koje mogu oštetiti stanice i uzrokovati razne bolesti poput srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

Višnje su također bogate antocijaninima, što im daje karakterističnu crvenu boju. Antocijanini su antioksidansi koji su povezani s mnogim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti, poboljšanje funkcije mozga i smanjenje upala.

Osim toga, višnje se često koriste u alternativnoj medicini kao prirodni lijek za bolove u mišićima i zglobovima. Istraživanja su pokazala da sok od višanja može smanjiti bolove i upale kod ljudi koji boluju od artritisa.

Kako bi se najbolje iskoristila ljekovita svojstva višanja, preporučuje se konzumacija svježih ili smrznutih višanja, a izbjegavajte kupovinu konzerviranih višanja koje obično sadrže dodan šećer i druge aditive.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!